Σε ανοιχτή σύγκρουση του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή με την Energean Oil & Gas τείνει να μετατραπεί η υπόθεση των κερδών που έχει –και θα έχει για πολλά χρόνια ακόμα– η τοπική κοινωνία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου. Αφορμή για την παραπάνω εξέλιξη στάθηκαν τα όσα ειπώθηκαν στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Energean Oil & Gas Μαθιό Ρήγα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kavala Oil Δημήτρη Γόντικα ότι “H παραγωγή μας δεν επαρκεί για να πληρώσουμε royalties [...] Όταν θα έχουμε κέρδη, θα αποδώσουμε τους φόρους, όπως τον περιφερειακό φόρο [...] η λειτουργία της εταιρίας δεν επαρκεί για να καλύψει και επενδυτικές και λειτουργικές ανάγκες.”
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή να δηλώνει στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ότι απ’ την αρχή είχε επισημάνει τις… αδυναμίες της σύμβασης που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την εταιρία με την οποία επεκτάθηκαν (τον Μάρτιο του 2013) τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Πρίνου για ακόμα 20 χρόνια. Συγκεκριμένα ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε ότι “δυστυχώς αυτά τα πράγματα τα είχαμε τονίσει από την αρχή. Είχαμε λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει την Άνοιξη του 2012 στο γραφείο του Υπουργού Γιάννης Μανιάτη. Εκεί, μόνον εγώ είχα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα για την τοπική κοινωνία. Εκεί επεσήμανα ότι ο λεγόμενος ‘περιφερειακός φόρος’ του 5% δεν πρέπει να προσδιοριστεί ως ‘περιφερειακός’ αλλά ως ‘τοπικός’. Να αναφέρεται, δηλαδή, το πολύ–πολύ στους 4 δήμους τού νομού Καβάλας και όχι στους υπόλοιπους. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που αντιληφθήκαμε είναι ότι δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό κέρδος η συγκεκριμένη επένδυση! Για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν είχε κέρδη! Ξέραμε ότι είχε τεράστια κόστη λειτουργίας, ότι κατά κάποιον τρόπο λειτουργεί ανεξέλεγκτα”…
Επιστολή σε Μανιάτη και «καρφιά» για Καλαντζή
Σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που έκανε για να μπορέσει με κάποιο τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει κάποια κέρδη από αυτή την υπόθεση, ο δήμαρχος Καβάλας είπε ότι “έστειλα επιστολή στο Γιάννη Μανιάτη και στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα του 5%, όμως, απ’ ότι φάνηκε, είχαν άλλες… προτεραιότητες. Ήταν η εποχή που οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν αρχίσει να μειώνονται δραματικά και επομένως είχαμε κάθε λόγο να ζητήσουμε την αλλαγή του νόμου. Δυστυχώς όμως, δεν άλλαξε και μάλιστα δεν υποστηρίχτηκε από θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής ή τους βουλευτές μας. Σας θυμίζω ότι όταν ‘πέρασε’ από τη Βουλή το θέμα για να κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος για τα επόμενα 15-20 χρόνια, ο κ. Καλαντζής είχε πει ότι ‘εγώ θα το αλλάξω’, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα”.
«Δε με νοιάζει ο περιφερειακός φόρος…»
Αναλύοντας στη συνέχεια το σκεπτικό της προσπάθειάς του, έτσι όπως εκφράστηκε με την επιστολή του, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι “το κράτος δικαιούται να παίρνει τα λεγόμενα Royalties (δικαιώματα εκμετάλλευσης), δηλαδή πάνω από μια ορισμένη ποσότητα ημερήσιας εκμετάλλευσης, μπορεί να συμμετέχει στον τζίρο και όχι στα καθαρά κέρδη της εταιρίας. Δηλαδή, έχει δύο πόρους να παίρνει από τα πετρέλαια. Το ένα είναι ο φόρος και το άλλο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης που ξεκινάνε από τα 5% έως τα 10%. Στη δική μου επιστολή, είχα πει ότι δε με νοιάζει ο περιφερειακός φόρος –μιας και ποτέ το 5% δεν πρόκειται να καταβληθεί, αφού ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν καθαρά κέρδη. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή μας στα Royalties τού Ελληνικού Δημοσίου”.
«Υπάρχουν κέρδη από άλλες… πηγές»
Σχολιάζοντας δε το οξύμωρο γεγονός, ότι η εταιρία εμφανίζει εδώ και 10ετίες ζημιές αλλά παρ’ όλα αυτά προχωράει σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ (κατά δήλωση του προέδρου της Ενεργειακής Μαθιού Ρήγα, 180 εκ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια και άλλα 165 εκ. ευρώ τα επόμενη δύο χρόνια), ο δήμαρχος επισήμανε με αιχμηρό τρόπο ότι “τα πράγματα είναι απλά. Για να γίνονται επενδύσεις σημαίνει ότι υπάρχουν κέρδη από άλλες πηγές… Νομίζω ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν είναι από μειώσεις στα κόστη λειτουργίας, οι υψηλοί μισθοί κ.α. Να θυμίσω τι χρήματα έπαιρνε ο κ. Παππάς ως πρόεδρος της Καβάλα Oil, κάτι βγήκε στην επιφάνεια από τη μεγάλη κόντρα του 2013, ενώ τώρα κρύφτηκαν στο… σεντούκι”.
«Η λύση είναι ο διεθνής ελεγκτικός μηχανισμός»
Μιλώντας, τέλος, για την λύση του… προβλήματος, ο κ. Σιμιτσής είπε ότι “εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει –και μου το υποσχέθηκε ο κ. Μανιάτης αλλά δεν το προχώρησε– είναι να δημιουργηθεί ένας εξειδικευμένος μηχανισμός ελέγχου από το κράτος και όχι οι ΔΟΥ, που θα ελέγχει τα έξοδα της επιχείρησης, την ημερήσια παραγωγή κ. α. Κι αυτό δε θα γίνει μόνο για τον Πρίνο αλλά και για τις υπόλοιπες προγραμματισμένες επενδύσεις στο χώρο, όπως στο Ιόνιο, τα Ιωάννινα κτλ. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας διεθνής ελεγκτικός μηχανισμός που θα γνωρίζει το αντικείμενο. Εμείς, για παράδειγμα, για να αγοράσουμε μια καρφίτσα θα πρέπει να κάνουμε διαδικασίες (δημόσιους διαγωνισμούς κ.α.)… Τα κοιτάσματα είναι περιουσία του Έθνους (δηλαδή και των επόμενων γενεών) και πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σωθεί πράγματι η Ελλάδα (λίγο ή πολύ) από τον πλούτο που υπάρχει…”.
- - - - - - - - - - - - - -
Απάντηση Energean Oil & Gas: Άστοχες και όψιμες οι ανησυχίες του απερχόμενου Δημάρχου για τον Πρίνο
Η απάντηση της Energean Oil & Gas ήταν άμεση, μέσα από την παρακάτω ανακοίνωση:
Με ιδιαίτερη έκπληξη η EnergeanOil & Gas πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Καβάλας Κώστα Σιμιτσή σε τοπική εφημερίδα. Το γεγονός ότι η εταιρεία παρέμεινε αυστηρά ουδέτερη στη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας για τις δημοτικές εκλογές, παρά την επιμονή ορισμένων να την εμπλέξουν σε αυτήν, σε συνδυασμό και με το τελικό αποτέλεσμα στην πόλη της Καβάλας, φαίνεται ότι ώθησε τον κ. Σιμιτσή στην προσπάθεια απαξίωσης τόσο της συνεισφοράς της EnergeanOil & Gas στην τοπική οικονομία και της απασχόλησης 260 εργαζομένων από την περιοχή όσο και του νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε στην πόλη της Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι τα επτά χρόνια δραστηριότητάς της, η EnergeanOil & Gas έχει εισφέρει στην τοπική οικονομία περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε μισθούς, προμήθειες, μεταφορές, ενοικιάσεις κλπ. διευκολύνοντας, προφανέστατα, και το έργο της δημοτικής αρχής.
Επιπλέον η EnergeanOil & Gas, η οποία στο βασισμένο στις δηλώσεις του κ. Σιμιτσή δημοσίευμα της εφημερίδας εμφανίζεται να «λειτουργεί ανεξέλεγκτα», πέραν του ότι χρησιμοποιείται ως παράδειγμα στις αναφορές του επίσημου ελληνικού κράτους για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί στον τομέα των υδρογονανθράκων και για την προβολή τόσο της χώρας όσο και της ίδιας της πόλης της Καβάλας, έχει πλέον ενεργό παρουσία σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ και η Κροατία, χρηματοδοτείται από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, συνεργάζεται επιχειρηματικά με μεγάλους ομίλους της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και, φυσικά, παρακολουθείται από διεθνείς ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές.
Οι δε συμβάσεις που η εταιρεία έχει υπογράψει με το ελληνικό Κράτος για τον Πρίνο, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που προέβλεπαν, ιστορικά, την παροχή δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση στο Δημόσιο, έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.
Κατά τον απερχόμενο Δήμαρχο Καβάλας, όλα αυτά αποτελούν πλευρές μιας «ανεξέλεγκτης λειτουργίας»! Η EnergeanOil & Gas λυπάται ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά του κ. Σιμιτσή και εκφράζει την απορία της για το ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος επέλεξε το τέλος της θητείας του προκειμένου να επαναφέρει ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και χρόνια, τόσο μέσω νομοθετημάτων όσο και μέσω συμβάσεων που έχουν ψηφισθεί και κυρωθεί από την Βουλή.
Η EnergeanOil & Gas, μετά την πραγματοποίηση επενδύσεων 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενη 7ετίας, θα υλοποιήσει στο ακέραιο τους νέους επιχειρηματικούς της σχεδιασμούς της, που έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον Πρίνο και την Καβάλα σε μία νέα εποχή με οφέλη για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και την χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας