Στα δέκα επόμενα καυτά χρόνια και με συχνότητα κάθε χρόνο και γεωτρύπανο, αρχίζει η εξόρυξη από διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς του Ελληνικού πετρελαίου, με το Δημόσιο να στοχεύει στην είσπραξη 200 δισ ευρώ σε βάθος 25 - 30 χρόνων. Ουσιαστικά από το τέλος του έτους και μέχρι το 2024 θα έχουμε κάθε χρόνο νέες γεωτρήσεις σε διαφορετικές περιοχές, είτε ερευνητικού χαρακτήρα για την επιβεβαίωσης των κοιτασμάτων, είτε για την άντληση του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Real.
Από το τέλος του έτους έως το τέλος του 2016 το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο. Μετά έρχεται η σειρά του Κατάκολου με την ερευνητική περίοδο από την κοινοπραξία της Ελληνικής Energean Oil & Gas και της Βρετανικής Trajan Oil να ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια, μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, που αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.
Μετά το τέλος αυτής της περιόδου κι εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για την ύπαρξη κοιτάσματος 3 -5 εκ. βαρελιών θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, η οποία μπορεί να δώσει παραγωγή πετρελαίου εντός του 2017.
Στην περίπτωση του Κατάκολου το κοίτασμα είναι ήδη διαπιστωμένο κι εντοπισμένο από παλαιότερες έρευνες, οπότε ενδεχομένως να μη χρειαστεί ερευνητική γεώτρηση και να πάμε κατευθείαν σε παραγωγή.
Παρότι το κοίτασμα είναι θαλάσσιο, η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια από τη στεριά, χωρίς να στηθεί εξέδρα.
Για το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων οι δύο πρώτες ερευνητικές περίοδοι διαρκούν πέντε έτη με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να τοποθετείται χρονικά στο 2019 και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.
Ακολουθεί ο Πατραϊκός κόλπος με την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την Ιρλανδινή Petroceltic και την Ιταλική Edison να "τρυπούν" ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ύπαρξη αποθέματος 200 εκ. βαρελιών.
Το επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει τα 45 εκ. ευρώ και αμέσως μετά το στάδιο των ερευνών ακολουθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2020 , με την παραγωγή του κοιτάσματος να αρχίζει το 2022.
Στην Άρτα και την Πρέβεζα η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται το 2021 και η παραγωγή το 2023. Στην Αιτωλοακαρνανία το 2021 η ερευνητική γεώτρηση και η παραγωγή το 2023. Στη ΒΔ Πελοπόννησο η ερευνητική το 2021 και η παραγωγή το 2023 και τέλος στο Ιόνιο και τη Ν. Κρήτη η ερευνητική γεώτρηση το 2022 και η παραγωγή το 2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας