ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Νέες επενδύσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ για τον Πρίνο ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas


 
 
 
 
 
 

Την πρόθεση της να επενδύσει επιπλέον 170 εκατ. ευρώ στον Πρίνο γνωστοποίησε η διεθνής εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean Oil & Gas.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, εστιάζεται στην Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και έχει άμεση σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Καβάλα. Στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή των κοιτασμάτων σε 10.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι το 2016.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε 15 πηγάδια και την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων πλατφορμών που θα συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα υποδομή της Energean που ήδη λειτουργεί, μεταδίδει το iefimerida.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Energean, έχει αγοράσει και το γεοτρύπανο Glen Esk, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κόστος διάτρησης και και θα δώσει στην εταιρεία τη λειτουργική ευελιξία για να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των αποθεμάτων από τη λεκάνη του Πρίνου.

Η νέα εξέδρα θα μετονομαστεί σε «Energean Force» και αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις στην Ελλάδα στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας την έναρξη του νέου επενδυτικού προγράμματος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας δήλωσε:

«Η Energean έχει επενδύσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από το 2007 και κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων. Ο Πρίνος είναι η μόνη αποδεδειγμένη πηγή στον τομέα του πετρελαίου στην Ελλάδα. Έχουν ήδη παραχθεί 115 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, παρόλο που τα αποθέματα είχαν αρχικά εκτιμηθεί σε 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τώρα ο Πρίνος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς οι επενδύσεις της Energean και οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για επιπλέον παραγωγή με νέες γεωτρήσεις και μέσα από την εκτεταμένη χρήση βελτιωμένων τεχνικών ανάκτησης πετρελαίου, σε μια εποχή κατά την οποία ο ελληνικός τομέας υδρογονανθράκων καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να οδηγήσει την οικονομία της Ελλάδας πίσω στην ανάπτυξη, μετά από μια περίοδο 7 ετών ύφεσης».

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

1 χρόνο παράταση για την ΚΑΠΠΑ;




Τον ερχόμενο Νοέμβρη λήγουν οι άδειες εκμετάλλευσης που διατηρεί η Εnergean Oil&Gas για την πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου.

Όμως λόγω του κόστους συντήρησης της πλατφόρμας και της κόντρας ΥΠΕΚΑ-ΤΑΙΠΕΔ λέγεται ότι δόθηκε παράταση για άλλο ένα χρόνο κι έτσι τα κλειδιά δεν θα παραδοθούν το Νοέμβρη του 2014. Το κόστος συντήρησης που ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, έχει να κάνει με την φωταγώγηση και τη φύλαξη της πλατφόρμας, αφού όπως όλοι ξέρουμε βρίσκεται μεσοπέλαγα και μόνη της.

Μπορεί εν τω μεταξύ στο διάστημα του ενός έτους να βρεθεί λύση στο αν θα είναι βιώσιμο το έργο μετατροπής της πλατφόρμας σε αποθήκη φυσικού αερίου και να ξεκινήσει επιτέλους ο διαγωνισμός.

Μάλλον το κράτος δεν έχει πρόθεση ούτε το κόστος συντήρησης να αναλάβει.





Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Κόντρα ΥΠΕΚΑ – ΤΑΪΠΕΔ για την ΚΑΠΠΑ




Στην έκδοση του 15αύγουστου, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, φιλοξένησε δισέλιδο αφιέρωμα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την εκμετάλλευση της αποθήκης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ανάμεσα στο υπουργείο περιβάλλοντος και το ΤΑΪΠΕΔ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπάρχει διάσταση απόψεων για το τι πρέπει να γίνει, επειδή το ΤΑΪΠΕΔ υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του μελέτη Φινλανδικής εταιρίας που δείχνει ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Υπάρχουν αντίθετες απόψεις από το υπουργείο, αλλά το θέμα παραμένει σταματημένο εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία, που παρουσιάζεται στη χώρα μας.
Το κείμενο που υπογράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος, αναφέρει μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

«Σφοδρότατη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του ΤΑΪΠΕΔ με αφορμή την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Σε μία περίοδο που στην Ευρώπη κορυφώνεται η συζήτηση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και του ενδεχόμενου διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η αξιοποίηση της αποθήκης θα μπορούσε να προσφέρει στη χώρα μας τη δυνατότητα δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων τόσο για την ίδια όσο και για την τροφοδοσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Τα κοινοτικά κονδύλια

Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που μοιάζουν αγεφύρωτες, ενώ σε λίγους μήνες, συγκεκριμένα το Νοέμβρη, λήγει η άδεια εκμετάλλευσης που έχει παραχωρηθεί στην εταιρία Energean Oil & Gas. Ενημερωμένες πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα» τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση, διαφορετικά θα χαθεί μία σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσεται για τη δημιουργία περισσότερων αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη με σκοπό τη μείωση της έκθεσης στο ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έχει αποστείλει το τελευταίο διάστημα τρεις επιστολές προς τη διοίκηση του ΤΑΪΠΕΔ (που άλλαξε πάλι πρόσφατα) και συγκεκριμένα προς τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Αυτό επιτάθηκε από την αδυναμία ή και κωλυσιεργία του ΤΑΪΠΕΔ να προκηρύξει τον διαγωνισμό, παρά την εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, στο πλαίσιο των κινήσεών του ώστε η Αθήνα να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σκηνικό, ο κ. Μανιάτης έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον ΡΑΕ ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό.

Το ΤΑΪΠΕΔ όμως, που έχει αναλάβει την ιδιωτικοποίηση της αποθήκης, εκτιμά ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Επ΄ αυτού έχει ήδη αποστείλει στους αρμόδιους φορείς (στο ΥΠΕΚΑ και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ) σχετική μελέτη που εκπόνησε εκ μέρους του η φινλανδική εταιρία Poyry (ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014). Σύμφωνα με αυτήν, η αποθήκη απαιτεί επενδύσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να βγει σε διαγωνισμό. Ακόμη κι έπειτα από αυτό όμως η έκθεση συμπεραίνει ότι το έργο δεν θα είναι βιώσιμο, διότι δεν προκύπτουν οι απαραίτητες ταμειακές ροές (περίπου 20 εκατ. ευρώ) για κάτι τέτοιο.

Μία από τις προτάσεις που φέρεται να έχουν κατατεθεί εκ μέρους του ΤΑΪΠΕΔ είναι να αναλάβει το κράτος την επιδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης, ίσως μέσω της ΡΑΕ. Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα διαμειβόμενα πίσω από κλειστές πόρτες τονίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε έτι περαιτέρω το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή. Ως ενδιάμεση λύση θα μπορούσε π.χ. να προωθηθεί η εγγύηση του 30% – 40% του project από τον ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια όμως τη λύση για την οικονομική βιωσιμότητα θα την έδινε η ίδια η αγορά, ανεξαρτήτως του ποιος θα είχε την άδεια για την αποθήκη.

Ωστόσο, η κωλυσιεργία του ΤΑΪΠΕΔ παραλίγο να κοστίσει στη χώρα τη συμπερίληψη της υποθαλάσσιας αποθήκης στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCLs) της ΕΕ. Χρειάστηκαν η παρέμβαση και το «ξενύχτι» των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ κυριολεκτικά την ύστατη ώρα (στις 7 Αυγούστου), ώστε να προλάβει η Ελλάδα την προθεσμία της 8ης Αυγούστου για να συμπεριληφθεί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία και να σταλεί στην Κομισιόν. Και αυτό ενώ το ίδιο το ΤΑΪΠΕΔ, με επιστολή του στην Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, ενημέρωνε ότι αυτό είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της αποθήκης».


Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Μετά τον Πρίνο, Τρυπάνι στο Κατάκολο και μετά στον Πατραϊκό

Στα δέκα επόμενα καυτά χρόνια και με συχνότητα κάθε χρόνο και γεωτρύπανο, αρχίζει η εξόρυξη από διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς του Ελληνικού πετρελαίου, με το Δημόσιο να στοχεύει στην είσπραξη 200 δισ ευρώ σε βάθος 25 - 30 χρόνων. Ουσιαστικά από το τέλος του έτους και μέχρι το 2024 θα έχουμε κάθε χρόνο νέες γεωτρήσεις σε διαφορετικές περιοχές, είτε ερευνητικού χαρακτήρα για την επιβεβαίωσης των κοιτασμάτων, είτε για την άντληση του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Real.

Από το τέλος του έτους έως το τέλος του 2016 το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο. Μετά έρχεται η σειρά του Κατάκολου με την ερευνητική περίοδο από την κοινοπραξία της Ελληνικής Energean Oil & Gas και της Βρετανικής Trajan Oil να ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια, μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, που αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος αυτής της περιόδου κι εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για την ύπαρξη κοιτάσματος 3 -5 εκ. βαρελιών θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, η οποία μπορεί να δώσει παραγωγή πετρελαίου εντός του 2017.

Στην περίπτωση του Κατάκολου το κοίτασμα είναι ήδη διαπιστωμένο κι εντοπισμένο από παλαιότερες έρευνες, οπότε ενδεχομένως να μη χρειαστεί ερευνητική γεώτρηση και να πάμε κατευθείαν σε παραγωγή.

Παρότι το κοίτασμα είναι θαλάσσιο, η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια από τη στεριά, χωρίς να στηθεί εξέδρα.

Για το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων οι δύο πρώτες ερευνητικές περίοδοι διαρκούν πέντε έτη με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να τοποθετείται χρονικά στο 2019 και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Ακολουθεί ο Πατραϊκός κόλπος με την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την Ιρλανδινή Petroceltic και την Ιταλική Edison να "τρυπούν" ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ύπαρξη αποθέματος 200 εκ. βαρελιών.

Το επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει τα 45 εκ. ευρώ και αμέσως μετά το στάδιο των ερευνών ακολουθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2020 , με την παραγωγή του κοιτάσματος να αρχίζει το 2022.

Στην Άρτα και την Πρέβεζα η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται το 2021 και η παραγωγή το 2023. Στην Αιτωλοακαρνανία το 2021 η ερευνητική γεώτρηση και η παραγωγή το 2023. Στη ΒΔ Πελοπόννησο η ερευνητική το 2021 και η παραγωγή το 2023 και τέλος στο Ιόνιο και τη Ν. Κρήτη η ερευνητική γεώτρηση το 2022 και η παραγωγή το 2024.



Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

FRANK TIMIS και KAVALA OIL - Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι




Πού τον θυμηθήκαμε θα πείτε…

Τον θυμηθήκαμε γιατί ο γνωστός Ρουμάνος επιχειρηματίας-απατεώνας-νταβατζής-έμπορος ηρωίνης (συμπληρώστε ότι άλλο θέλετε…) Frank Timis μπορεί να αποχώρησε από την Ελλάδα το 2004, όμως η ζωή του κύκλους κάνει και έχει βρεθεί ξανά να έχει μερίδιο σε Ελληνικό μεταλλείο χρυσού!.. Όχι της Χαλκιδικής αυτή τη φορά, αλλά των Σαπών στη Ροδόπη.

Μας τον θύμισε επίσης ο “Αθέατος Κόσμος” του κ. Χαρδαβέλλα που μεσάνυχτα Τετάρτης 6 Ιουλίου βαλθηκε να πείσει τους Έλληνες ότι ο μαύρος και ο κίτρινος χρυσός θα σώσουν την Ελλάδα από τη χρεωκοπία! Ο Frank Timis ήταν ο πρώτος που χτύπησε αυτή τη διπλή φλέβα, του μαύρου και του κίτρινου χρυσού  και η φλέβα μπορεί να μην έσωσε την Ελλάδα, οπωσδήποτε όμως έκανε ζάπλουτο τον ίδιο. Όπως και ο χρυσός της Χαλκιδικής σίγουρα δεν θα σώσει την Ελλάδα, όμως θα προσθέσει μερικά δις ευρώ στους λογαριασμούς του συνεταίρου του κ. Τimis, Δημήτρη Κούτρα.

Το σύντομο “πέρασμα” του Frank Timis από τα πετρέλαια της Καβάλας και τα μεταλλεία της Χαλκιδικής θα μπορούσε να είναι το υλικό για σενάριο επιχειρηματικού θρίλερ. Έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά: μυστικές συναντήσεις, αθέατα “μνημόνια συνεργασίας”, χορό εκατομμυρίων, εξαπατημένους επενδυτές, διεφθαρμένες Κυβερνήσεις και Έλληνες Υπουργούς να παίζουν τα πιόνια στο παιχνίδι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα ήταν διασκεδαστική η ιστορία αν όλα αυτά δεν παιζόταν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και στην πλάτη των Ελληνων πολιτών. Και όσο ψάχνουμε τα λεφτά που “υπήρχαν” αλλά κάπου εξαφανίστηκαν, καλό είναι να θυμόμαστε και αυτές τις υποθέσεις…

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Vasile Frank Τimis ήταν το νέο αστέρι της Ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Τον Οκτώβριο του 2003 εταιρεία του REGAL PETROLEUM είχε εξαγοράσει την KAVALA OIL και μαζί με αυτήν τον μαύρο χρυσό του Β. Αιγαίου. Την ίδια εποχή, το Δεκέμβριο του 2003, δυο άλλες εταιρείες δικών του συμφερόντων, η EUROPEAN GOLDFIELDS (EG) και η GLOBAL MINERAL RESOURCES (GMR) εμφανίζονται από τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστο Πάχτα, μαζί με τον κ. Δημήτρη Κούτρα και την ΑΚΤΩΡ στο σκοτεινό “Μνημόνιο Συνεργασίας” για την απόκτηση του κίτρινου χρυσού των Μεταλλείων Κασσάνδρας της Β. Χαλκιδικής. Το Μνημόνιο τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Στις 9 Φεβρουαρίου 2004, η ΕG και η GMR εξαγοράζουν αντιστοίχως ποσοστά 30% και 21% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και αποκτούν τον έλεγχο της επιχείρησης. Περισσότερα εδώ.

Την εποχή εκείνη, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του μαύρου χρυσού του Β. Αιγαίου και του κίτρινου χρυσού της Χαλκιδικής, ο Frank Timis ήταν κυριολεκτικά παντοδύναμος. Υπουργοί υποκλίνονταν μπροστά του και έσπευδαν να φωτογραφηθούν μαζί του, αγνοώντας τις ποικίλες φήμες που κυκλοφορούσαν γύρω από το όνομά του. Οι δυνατότητες που έδινε ο συνδυασμός της Χαλκιδικής και των Πετρελαίων Καβάλας για κάποιον που θα ήθελε πραγματικά να δουλέψει στην περιοχή, ήταν μοναδικές. Η Ολυμπιάδα, ακριβώς απέναντι από τον Πρίνο, θεσμοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή και φαιό μεταλλευτικό πεδίο, έδινε τη λύση στο πρόβλημα της αναγκαίας χερσαίας ζώνης για την επιχείρηση του πετρελαίου. Πρόβλημα άλυτο μέχρι και σήμερα, δεδομένου ότι η παραλιακή ζώνη έξω από την Καβάλα που χρησιμοποιείται για τις χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του πετρελαίου, είναι ο μεγάλος υδροβιότοπος της Βάσοβας, προστατευόμενος από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Όμως ο Φρανκ είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του. Ο Φρανκ ήθελε να κάνει μια αρπαχτή και να φύγει. Τον Ιανουάριο 2004, μόλις τρεις μήνες μετά την αγορά των πετρελαίων Καβάλας, η REGAL PETROLEUM ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (ΑΙΜ: Alternative Investment Market) του Λονδίνου τον εντοπισμό τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στην Καλλιράχη της Θάσου. Σύμφωνα με τις φήμες που εντέχνως κυκλοφόρησε στην αγορά, ο πίδακας του πετρελαίου που ξεχύθηκε είχε τόσο μεγάλη πίεση που κόντεψε να διαλύσει το γεωτρύπανο και να σκοτώσει όσους εργάζονταν πάνω σ’αυτό – το μυθικό αυτό περιστατικό του προσέδωσε το παρατσούκλι “the Gusher”.

Για δυο-τρεις μήνες ζήσαμε το μύθο μας ως χώρα, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν τακτικές ανταποκρίσεις από το “Εμιράτο της Καβάλας” και δημοσιογραφικά πορτραίτα του Εμίρη των Πετρελαίων Frank Timis. Άλλωστε το βιογραφικό του είναι πλούσιο και πολύχρωμο… διασυνδέσεις με το καρτέλ της κοκαϊνης, εμπόριο ναρκωτικών κ.λ.π. – “νεανικά παραπτώματα” όπως τα χαρακτήριζε ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης πριν οι εναγκαλισμοί του με το Φρανκ του στοιχίσουν τη θέση του, τον Οκτώβριο του 2005.

Επί τρείς μήνες η φούσκα της Καλλιράχης μεγάλωνε και τον Μάρτιο του 2004 έσκασε. Το πηγάδι αποδείχθηκε στεγνό και η απάτη του νέου “Εμιράτου” αποκαλύφθηκε. Η REGAL έγινε καπνός από την Καβάλα αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές. Ο Timis βρέθηκε κατηγορούμενος από τις Χρηματιστηριακές Αρχές του Λονδίνου για χειραγώγηση της αγοράς και εξαπάτηση των επενδυτών. Στο κρίσιμο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2004, η REGAL είχε κάνει τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, ληστεύοντας από τους επενδυτές ποσό πάνω από £100 εκατ. ($152 εκατ.). Όμως ο Φρανκ, ως έμπειρος «επενδυτής» είχε εξαργυρώσει εγκαίρως την τεράστια άνοδο της μετοχής της REGAL (500%!!!) και την είχε κάνει για πιο θερμά (Αφρικανικά) κλίματα.

Παράλληλα, πούλησε στην EG το ποσοστό 21% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που κατείχε η GMR, κίνηση που του απέφερε ακόπως $100 εκατ.! Καθαρό νταβατζιλίκι… Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πάχτας είχε δώσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αντί 11 εκατ. ευρώ! Τον Απρίλιο 2006 ο Φρανκ πούλησε όλες τις μετοχές του στη EUROPEAN GOLDFIELDS και με τα λεφτά αυτά πήγε στην Σιέρα Λεόνε να κυνηγήσει διαμάντια, αφήνοντας το πεδίο της Χαλκιδικής ελεύθερο στον συνέταιρό του Δημήτρη Κούτρα.

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, οι εργαζόμενοι στην KAVALA OIL ανέλαβαν μόνοι τους τη λειτουργία της επιχείρησης, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή της. Με την αυτοδιαχείρηση και τη βοήθεια των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, πληρώθηκαν τα χρέη των 15 εκατ. ευρώ που είχαν αφήσει οι απατεώνες της REGAL και η επιχείρηση επέστρεψε αισίως στην κερδοφορία.

Ήδη ζάπλουτος, ο Frank Timis άλλαξε ήπειρο και συνέχισε την ένδοξη καριέρα του στη ρημαγμένη από τους εμφυλίους, τα αντάρτικα και τα “ματωμένα διαμάντια” (blood diamonds), Σιέρα Λεόνε της δυτικής Αφρικής. “H στρατηγική του Φρανκ είναι να επενδύει σε εταιρείες σε πολύ πρώιμα στάδια και να τις ενισχύει με γνώση, εμπειρία και επαφές”, διαβάζουμε το website www.franktimis.com. Ακριβώς ότι έκανε στην Ελλάδα δηλαδή… Το ίδιο site διαφημίζει τις “εξαιρετικά πετυχημένες” εταιρείες που δημιουργησε ο Φρανκ REGAL PETROLEUM, EUROPEAN GOLDFIELDS και GABRIEL RESOURCES αλλά και το φιλανθρωπικό του έργο.

Mε προσωπικά του χρήματα (δηλαδή αυτά που έβγαλε από τις προηγούμενες απάτες) ο Φρανκ Τιμις αγορασε την Sierra Leone Diamond company, την οποία μετασχημάτισε σε εταιρεία εξόρυξης βασικών μετάλλων και σιδηρομεταλλεύματος με το όνομα AFRICAN MINERALS. H πρόσφατη (χθεσινή) ανακοίνωση πώλησης ποσοστού του μεγαλύτερου μεταλλείου σιδηρομεταλλεύματος της χώρας από την AFRICAN MINERALS σε Κινεζικά συμφέροντα για $1,5 δις έκαναν τον Φρανκ και επισήμως δισεκατομμυριούχο. Ο Frank Timis είναι ο βασικός μέτοχος της AFRICAN MINERALS και η AFRICAN MINERALS είναι ο βασικός (με 19,9%) μέτοχος της Αυστραλέζικης CAPE LAMBERT IRON ORE που είναι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του χρυσωρυχείου των Σαπών στο Νομό Ροδόπης! Στον χρυσό της Ελλάδας, ο Frank Timis βγήκε από την πόρτα και ξαναμπήκε από το παράθυρο…

Τα άλλα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα αφορούν την έρευνα για πετρέλαιο σε ταραγμένες περιοχές του κόσμου όπως το Καζακστάν, το Κουρδιστάν και ανοιχτά των ακτών της επίσης ματωμένης από πολέμους και διαμάντια Λιβερίας. Διευθύνων Σύμβουλος σε όλες τις εταιρείες συμφερόντων του Timis (μεταξύ των οποίων και στην CAPE LAMBERT) είναι ο στενός του συνεργάτης από την εποχή της GABRIEL RESOURCES, Tony Sage ο οποίος, όπως μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα, τον περασμένο μήνα βρισκόταν σε επιχειρηματικό ταξίδι στην Ελλάδα, προφανώς προετοιμάζοντας το έδαφος για την εκμετάλλευση των Σαπών.

Μια πολύ μικρή μελανιά στο λαμπερό προφιλ του Φρανκ είναι το πρόστιμο των £600.000 ($915.000) που του επέβαλε το Νοέμβριο του 2009 το Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου για την παλιά ιστορία της REGAL στην Ελλάδα – το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από το ΑΙΜ. Η απόφαση δυσαρέστησε τον Φρανκ ο οποίος δήλωσε ότι είναι “θύμα κυνηγιού μαγισσών” από ένα “δικαστήριο-καγκουρώ”- αυστραλοτραφής γαρ!


Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

40 νέες θέσεις εργασίας ανακοίνωσε η ENERGEAN OIL&GAS

















Σύμφωνα με τα στελέχη της Energean, για πρώτη φορά θα εγκατασταθούν δύο νέες πλατφόρμες εκμετάλλευσης για τα κοιτάσματα Βόρειος Πρίνος και «Ε». Επίσης, η εταιρεία με την εξαγορά του πλωτού γεωτρύπανου Energean Force, διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση των 15 γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει στα τρία κοιτάσματα, χωρίς να περιορίζεται από τα χρονικά περιθώρια που θέτουν τα νοικιασμένα γεωτρύπανα. 

Επίσης σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν 40 νέες θέσεις εργασίας, που θα αποτελέσουν το πλήρωμα του νεοαποκτηθέντος γεωτρυπάνου.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Energean εδώ και μήνες έχει στην υπηρεσία της το χρονοναυλωμένο πλοίο υποστήριξης Valiant Energy.


Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

8+1 χρόνια για τα νέα κοιτάσματα



Τα χρονοδιαγράμματα για κατάθεση αιτήσεων, αξιολόγηση και διάρκεια των ερευνών. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των αναδόχων για τα 20 θαλάσσια μπλοκ. Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν. Σημαντικές εξουσίες στον υπουργό ΠΕΚΑ. Οι «επίμαχες» περιοχές.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 θα καταστεί δυνατό, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, να υπογραφούν οι συμβάσεις με εταιρείες που θα προκριθούν για έρευνες πετρελαίου, στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο, αιτήσεις για τα 20 θαλάσσια μπλοκ θα γίνονται δεκτές έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Στη συνέχεια, υπολογίζει σε τρεις μήνες τον απαιτούμενο χρόνο για την αξιολόγηση των προσφορών και σε τρεις ακόμη μήνες υπολογίζεται ο χρόνος για τη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης της κάθε περιοχής.

Όσο για τη διάρκεια των ερευνών, αυτή καθορίζεται μάξιμουμ σε οκτώ χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως σεισμικά δύο και τριών διαστάσεων (πρώτο και δεύτερο στάδιο από 3 χρόνια το καθένα) και γεωτρήσεις στο τρίτο στάδιο.

Από τους όρους της προκήρυξης προκύπτει ότι στη βαθμολόγηση των προτάσεων θα ληφθεί υπ' όψιν η αποδεδειγμένη εμπειρία του υποψήφιου αναδόχου σε περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων) και περιβαλλοντικά ευαίσθητες. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η προκήρυξη αποκλείει μικρές ερευνητικές εταιρείες και απευθύνεται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς αυτές έχουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος των γεωτρήσεων σε βαθιά νερά.

Επιπλέον η προκήρυξη θέτοντας ως όρο για τις περιπτώσεις των κοινοπραξιών ότι «κάθε μέλος της κοινοπραξίας αποδέχεται ευθύνη αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τις υποχρεώσεις του αιτούντος» στην ουσία παρεμβαίνει και στη μορφή των κοινοπραξιών, αποκλείοντας τη συμμετοχή μικρότερων εταιρειών σε κοινοπρακτικό σχήμα με μεγαλύτερες. Όπως γίνεται φανερό, οι πρώτες δύσκολα μπορούν να αναλάβουν τη συνολική ευθύνη για τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Ας σημειωθεί ότι ο όρος αυτός ετέθη και στις συμβάσεις με τις κοινοπραξίες για τις περιοχές του open door (Ιωάννινα, Πατραϊκός, Κατάκολο) και τελικά αποσύρθηκε, προξενώντας όμως μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι δε αφορά την επικύρωση των συμβάσεων, στην προκήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά γιαπαραπομπή τους στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, όπως έγινε με τις συμβάσεις open door, οι οποίες παρότι υπεγράφησαν ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, οπότε δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Αντιθέτως, με την προκήρυξη δίνονται σημαντικές εξουσίες στον αρμόδιο υπουργό.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

*Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα υποβάλει εγγράφως στον Υπουργό για έγκριση τον πίνακα κατάταξης συνοδευόμενο από πρόταση για τον ορισμό του Επιλεγέντος Αιτούντος για κάθε Περιοχή προς Παραχώρηση.

*Ο Υπουργός έχει πλήρη διακριτική ευχέρεια ως προς τη σύναψη Συμφωνίας Μίσθωσης με έναν Αιτούντα, και μπορεί να λαμβάνει υπ' όψιν τις συστάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης στο βαθμό που κρίνει αναγκαίο ή να λαμβάνει υπ' όψιν οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες ή να επιβάλλει άλλους όρους ή προϋποθέσεις επιθυμητούς από το Υπουργείο.

Επιπλέον, το Υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, προ της υποβολής αιτήσεων και άνευ εξηγήσεων, να:

*αποσύρει, προσθέτει, αντικαθιστά όλες ή μερικές από τις προσφερόμενες Περιοχές προς Παραχώρηση,
*ανακαλεί οποιονδήποτε όρο ως προς την αξιολόγηση των Αιτούντων,
*αναθεωρεί τα χρονοδιαγράμματα, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.
Οι περιοχές

Από τις προς εξερεύνηση θαλάσσιες περιοχές, από αυτές οι 11 βρίσκονται στο Ιόνιο και οι υπόλοιπες δυτικά (μία) και νότια της Κρήτης. Η έκταση των πρώτων και ιδίως όσων βρίσκονται στις βορειότερες και ήδη εξερευνημένες κατά το παρελθόν περιοχές είναι κατά πολύ μικρότερη από τις δεύτερες. Έτσι, στο Ιόνιο ξεκινά από τα 1.801 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο μπλοκ 1 που βρίσκεται ΒΔ. της Κέρκυρας και είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, και φτάνει στα 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο μπλοκ 18 της άγνωστης γεωλογικά περιοχής της νότιας Κρήτης.


Η Δυτική Ελλάδα

Τέλος, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της ιταλικής Enel να πραγματοποιήσει έρευνες σε τρεις χερσαίες περιοχές (Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία) το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τα σημεία αυτά.

Με τη διαδικασία αυτή, όπως προβλέπεται από τον νόμο με 2289/1995, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν προσφορές για τις περιοχές αυτές. Η απόφαση αποστέλλεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι σε ΒΔ. Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία είχαν γίνει στο παρελθόν εκτεταμένες έρευνες,στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων το 1997-99 (Enterprise και Triton αντίστοιχα) , ενώ στην Πρέβεζα οι έρευνες είχαν γίνει από την τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ. Συνολικά στην Πρέβεζα και στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει από οκτώ γεωτρήσεις, και 10 στη ΒΔ. Πελοπόννησο. Τα στοιχεία των ερευνών αυτών θα είναι διαθέσιμα σε όσους θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.



Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Τι θα γίνει με την ΚΑΠΠΑ;












Η υπόγεια δεξαμενή στην εξέδρα Κ έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να προκηρύξει διαγωνισμό για την αξιοποίησή της ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Η παραχώρηση στην EnegreanOil & Gasλήγει τον προσεχή Νοέμβριο και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι προθέσεις υπάρχουν… Βέβαια, οφείλουμε να περιμένουμε μερικές ημέρες, μια και προχθές ορίστηκε η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ η οποία και θα «τρέξει» τους διαγωνισμούς για το πακέτο των 12 ενεργειακών έργων, μέσα στα οποία είναι και η υπόγεια δεξαμενή για την αποθήκευση φυσικού αερίου!

Εκτός, βέβαια, και αν έχει άλλα σχέδια για το εξαντλημένο κοίτασμα η κυβέρνηση, πέραν από αυτά της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου και ως εκ τούτου η καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν είναι τυχαία, αλλά σκόπιμη, λόγω αλλαγής των σχεδίων… Λέτε;


Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Υδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση από το ΥΠΕΚΑ, κινητικότητα από τους επενδυτές


Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μπει «από την κύρια είσοδο» στην παγκόσμια αγορά ερευνών υδρογονανθράκων, θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Προς τούτο σπεύδει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τα πρότυπα των συμβάσεων και τους χάρτες με τα 20  θαλάσσια οικόπεδα που πρόκειται να βγουν σε γύρο παραχωρήσεων, καθώς και τις 3 χερσαίες περιοχές που έχει ζητήσει η ENEL και θα βγουν επίσης σε διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική (αλλά και ενισχυτική) της κινητικότητας που καταγράφεται στον ελληνικό χώρο, είναι η επενδυτική δραστηριότητα της Energean Oil που προχωρά σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα κινήσεις. «Είναι σαφές ότι το μήνυμα – πρόσκληση που θέλει να στείλει στους ξένους επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση ενισχύεται από το γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύει μεγάλα ποσά, δημιουργεί σοβαρές υποδομές και κυρίως δηλώνει έμπρακτα το παρών στα εγχώρια ερευνητικά projects», δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Η δήλωση αφορά προφανώς την πρόσφατη ανακοίνωση της Energean για την απόκτηση του γεωτρύπανου Energean Force, (προς υλοποίηση του ύψους 165 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας), αλλά και για το «στήσιμο» δύο νέων εξεδρών - για πρώτη φορά μετά το 1977 - μίας στον Βόρειο Πρίνο και μίας στο Έψιλον. Κινήσεις, σημειωτέον, οι οποίες δημιουργούν μια σοβαρή ερευνητική υποδομή στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και η έλευση προ τριμήνου στο λιμάνι της Καβάλας του πλοίου Valiant Energy, μοναδικού στο είδος, στο μέγεθος και στις δυνατότητές του για την Ελλάδα.

Όσον αφορά την πρόοδο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έστειλε ήδη τους επίσημους χάρτες που απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα» (τα οποία θα δοθούν μέσα από τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων που προαναφέραμε) προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.  Πρόκειται για δύο ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στην «επιλογή είδους σύμβασης» και στον «γεωγραφικό προσδιορισμό» των τριών χερσαίων περιοχών Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Είναι οι πρόδρομοι δύο μεγάλων διεθνών διαγωνισμών, οι διακηρύξεις των οποίων θα πάνε επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Έτσι, επίσημα πια, ανοίγουν οι μεγάλοι γύροι παραχωρήσεων περιοχών που έχουν ενδιαφέρον για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Βέβαια, οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσουν τότε που οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών αλλά και τα κείμενα των διακηρύξεων των διαγωνισμών θα δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ημερομηνία εκείνη θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την υποβολή προτάσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι δύο διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο δεύτερος για τα 3 χερσαία της Δυτικής Ελλάδας, διαφέρουν μεταξύ τους. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκλήθηκε από τον ενεργειακό ιταλικό κολοσσό Enel. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες και την προκήρυξη, καθώς και το είδος της σύμβασης «μίσθωσης», προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών.

Οι τρεις περιοχές θα είναι ανοιχτές να «χτυπηθούν»... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.


Γύρος παραχωρήσεων

Η διακήρυξη αλλά και ο χάρτης για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που θα «βγούν» στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων της χώρας μας μετά από πολλά χρόνια, εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Ε.Ε. μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τότε θα δοθεί χρονικό διάστημα έξι μηνών στους ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφορών. Έτσι, στα μέσα Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα προσέλθουν και ποιες περιοχές θα θελήσουν να διερευνήσουν.
Ως γνωστόν ο γύρος παραχωρήσεων αφορά τις περιοχές του Ιονίου και της θάλασσας νότια της Κρήτης. Για την ακρίβεια, το Ιόνιο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης «τεμαχίστηκαν» σε 20 περιοχές, αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών της ερευνών. Πρόκειται για 20 «οικόπεδα» στα οποία υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Είναι 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, εκ των οποίων η μία, το «οικόπεδο» με το νούμερο 11, στους κόλπους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ενώ οι 10 με τα αντίστοιχα νούμερα ξεκινούν από τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και καταλήγουν μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Άλλα εννιά θαλάσσια «οικόπεδα» είναι κάτω από την Κρήτη.


Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas 2014-2016




Κωστής Σιμιτσής κατά Energean Oil & Gas: “Λειτουργούν ανεξέλεγκτα” – Απάντηση από Energean: “Άστοχες και όψιμες οι ανησυχίες για τον Πρίνο”













Σε ανοιχτή σύγκρουση του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή με την Energean Oil & Gas τείνει να μετατραπεί η υπόθεση των κερδών που έχει –και θα έχει για πολλά χρόνια ακόμα– η τοπική κοινωνία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου. Αφορμή για την παραπάνω εξέλιξη στάθηκαν τα όσα ειπώθηκαν στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Energean Oil & Gas Μαθιό Ρήγα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kavala Oil Δημήτρη Γόντικα ότι “H παραγωγή μας δεν επαρκεί για να πληρώσουμε royalties [...] Όταν θα έχουμε κέρδη, θα αποδώσουμε τους φόρους, όπως τον περιφερειακό φόρο [...] η λειτουργία της εταιρίας δεν επαρκεί για να καλύψει και επενδυτικές και λειτουργικές ανάγκες.”

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή να δηλώνει στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ότι απ’ την αρχή είχε επισημάνει τις… αδυναμίες της σύμβασης που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την εταιρία με την οποία επεκτάθηκαν (τον Μάρτιο του 2013) τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Πρίνου για ακόμα 20 χρόνια. Συγκεκριμένα ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε ότι “δυστυχώς αυτά τα πράγματα τα είχαμε τονίσει από την αρχή. Είχαμε λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει την Άνοιξη του 2012 στο γραφείο του Υπουργού Γιάννης Μανιάτη. Εκεί, μόνον εγώ είχα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα για την τοπική κοινωνία. Εκεί επεσήμανα ότι ο λεγόμενος ‘περιφερειακός φόρος’ του 5% δεν πρέπει να προσδιοριστεί ως ‘περιφερειακός’ αλλά ως ‘τοπικός’. Να αναφέρεται, δηλαδή, το πολύ–πολύ στους 4 δήμους τού νομού Καβάλας και όχι στους υπόλοιπους. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που αντιληφθήκαμε είναι ότι δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό κέρδος η συγκεκριμένη επένδυση! Για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν είχε κέρδη! Ξέραμε ότι είχε τεράστια κόστη λειτουργίας, ότι κατά κάποιον τρόπο λειτουργεί ανεξέλεγκτα”…


Επιστολή σε Μανιάτη και «καρφιά» για Καλαντζή

Σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που έκανε για να μπορέσει με κάποιο τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει κάποια κέρδη από αυτή την υπόθεση, ο δήμαρχος Καβάλας είπε ότι “έστειλα επιστολή στο Γιάννη Μανιάτη και στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα του 5%, όμως, απ’ ότι φάνηκε, είχαν άλλες… προτεραιότητες. Ήταν η εποχή που οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν αρχίσει να μειώνονται δραματικά και επομένως είχαμε κάθε λόγο να ζητήσουμε την αλλαγή του νόμου. Δυστυχώς όμως, δεν άλλαξε και μάλιστα δεν υποστηρίχτηκε από θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής ή τους βουλευτές μας. Σας θυμίζω ότι όταν ‘πέρασε’ από τη Βουλή το θέμα για να κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος για τα επόμενα 15-20 χρόνια, ο κ. Καλαντζής είχε πει ότι ‘εγώ θα το αλλάξω’, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα”.


«Δε με νοιάζει ο περιφερειακός φόρος…»

Αναλύοντας στη συνέχεια το σκεπτικό της προσπάθειάς του, έτσι όπως εκφράστηκε με την επιστολή του, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι “το κράτος δικαιούται να παίρνει τα λεγόμενα Royalties (δικαιώματα εκμετάλλευσης), δηλαδή πάνω από μια ορισμένη ποσότητα ημερήσιας εκμετάλλευσης, μπορεί να συμμετέχει στον τζίρο και όχι στα καθαρά κέρδη της εταιρίας. Δηλαδή, έχει δύο πόρους να παίρνει από τα πετρέλαια. Το ένα είναι ο φόρος και το άλλο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης που ξεκινάνε από τα 5%  έως τα 10%. Στη δική μου επιστολή, είχα πει ότι δε με νοιάζει ο περιφερειακός φόρος –μιας και ποτέ το 5% δεν πρόκειται να καταβληθεί, αφού ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν καθαρά κέρδη. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή μας στα Royalties τού Ελληνικού Δημοσίου”.


«Υπάρχουν κέρδη από άλλες… πηγές»

Σχολιάζοντας δε το οξύμωρο γεγονός, ότι η εταιρία εμφανίζει εδώ και 10ετίες ζημιές αλλά παρ’ όλα αυτά προχωράει σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ (κατά δήλωση του προέδρου της Ενεργειακής Μαθιού Ρήγα, 180 εκ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια και άλλα 165 εκ. ευρώ τα επόμενη δύο χρόνια), ο δήμαρχος επισήμανε με αιχμηρό τρόπο ότι “τα πράγματα είναι απλά. Για να γίνονται επενδύσεις σημαίνει ότι υπάρχουν κέρδη από άλλες πηγές… Νομίζω ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν είναι από μειώσεις στα κόστη λειτουργίας, οι υψηλοί μισθοί κ.α. Να θυμίσω τι χρήματα έπαιρνε ο κ. Παππάς ως πρόεδρος της Καβάλα Oil, κάτι βγήκε στην επιφάνεια από τη μεγάλη κόντρα του 2013, ενώ τώρα κρύφτηκαν στο… σεντούκι”.


«Η λύση είναι ο διεθνής ελεγκτικός μηχανισμός»

Μιλώντας, τέλος, για την λύση του… προβλήματος, ο κ. Σιμιτσής είπε ότι “εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει –και μου το υποσχέθηκε ο κ. Μανιάτης αλλά δεν το προχώρησε– είναι να δημιουργηθεί ένας εξειδικευμένος μηχανισμός ελέγχου από το κράτος και όχι οι ΔΟΥ, που θα ελέγχει τα έξοδα της επιχείρησης, την ημερήσια παραγωγή κ. α. Κι αυτό δε θα γίνει μόνο για τον Πρίνο αλλά και για τις υπόλοιπες προγραμματισμένες επενδύσεις στο χώρο, όπως στο Ιόνιο, τα Ιωάννινα κτλ. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας διεθνής ελεγκτικός μηχανισμός που θα γνωρίζει το αντικείμενο. Εμείς, για παράδειγμα, για να αγοράσουμε μια καρφίτσα θα πρέπει να κάνουμε διαδικασίες (δημόσιους διαγωνισμούς κ.α.)… Τα κοιτάσματα είναι περιουσία του Έθνους (δηλαδή και των επόμενων γενεών) και πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σωθεί πράγματι η Ελλάδα (λίγο ή πολύ) από τον πλούτο που υπάρχει…”.

- - - - - - - - - - - - - - 

Απάντηση Energean Oil & Gas: Άστοχες και όψιμες οι ανησυχίες του απερχόμενου Δημάρχου για τον Πρίνο

Η απάντηση της Energean Oil & Gas ήταν άμεση, μέσα από την παρακάτω ανακοίνωση:

Με ιδιαίτερη έκπληξη η EnergeanOil & Gas πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του απερχόμενου δημάρχου Καβάλας Κώστα Σιμιτσή σε τοπική εφημερίδα. Το γεγονός ότι η εταιρεία παρέμεινε αυστηρά ουδέτερη στη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας για τις δημοτικές εκλογές, παρά την επιμονή ορισμένων να την εμπλέξουν σε αυτήν, σε συνδυασμό και με το τελικό αποτέλεσμα στην πόλη της Καβάλας, φαίνεται ότι ώθησε τον κ. Σιμιτσή στην προσπάθεια απαξίωσης τόσο της συνεισφοράς της EnergeanOil & Gas στην τοπική οικονομία και της απασχόλησης 260 εργαζομένων από την περιοχή όσο και του νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε στην πόλη της Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι τα επτά χρόνια δραστηριότητάς της, η EnergeanOil & Gas έχει εισφέρει στην τοπική οικονομία περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε μισθούς, προμήθειες, μεταφορές, ενοικιάσεις κλπ. διευκολύνοντας, προφανέστατα, και το έργο της δημοτικής αρχής.

Επιπλέον η EnergeanOil & Gas, η οποία στο βασισμένο στις δηλώσεις του κ. Σιμιτσή δημοσίευμα της εφημερίδας εμφανίζεται να «λειτουργεί ανεξέλεγκτα», πέραν του ότι χρησιμοποιείται ως παράδειγμα στις αναφορές του επίσημου ελληνικού κράτους για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί στον τομέα των υδρογονανθράκων και για την προβολή τόσο της χώρας όσο και της ίδιας της πόλης της Καβάλας, έχει πλέον ενεργό παρουσία σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ και η Κροατία, χρηματοδοτείται από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, συνεργάζεται επιχειρηματικά με μεγάλους ομίλους της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και, φυσικά, παρακολουθείται από διεθνείς ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές.

Οι δε συμβάσεις που η εταιρεία έχει υπογράψει με το ελληνικό Κράτος για τον Πρίνο, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που προέβλεπαν, ιστορικά, την παροχή δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση στο Δημόσιο, έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.

Κατά τον απερχόμενο Δήμαρχο Καβάλας, όλα αυτά αποτελούν πλευρές μιας «ανεξέλεγκτης λειτουργίας»! Η EnergeanOil & Gas λυπάται ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά του κ. Σιμιτσή και εκφράζει την απορία της για το ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος επέλεξε το τέλος της θητείας του προκειμένου να επαναφέρει ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και χρόνια, τόσο μέσω νομοθετημάτων όσο και μέσω συμβάσεων που έχουν ψηφισθεί και κυρωθεί από την Βουλή.

Η EnergeanOil & Gas, μετά την πραγματοποίηση επενδύσεων 180 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενη 7ετίας, θα υλοποιήσει στο ακέραιο τους νέους επιχειρηματικούς της σχεδιασμούς της, που έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον Πρίνο και την Καβάλα σε μία νέα εποχή με οφέλη για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και την χώρα μας.


Απόκτηση ειδικού γεωτρύπανου για τις έρευνες στον Πρίνο





Στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ προχωρά η Energean Oil & Gas, μετά και την απόκτηση ειδικού γεωτρύπανου.

Η απόκτηση ιδιόκτητου γεωτρύπανου - το οποίο φέρει την ονομασία Energean Force - θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα γεωτρήσεις και να εξοικονομήσει πόρους.


Με ιδιόκτητο γεωτρύπανο, το Energean Force, προχωρεί η Energean Oil & Gas στην υλοποίηση του ύψους 165 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας. Το ειδικό γεωτρύπανο αγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία KCA Deutag και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στη Δυτική Αφρική.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Energean Oil & Gas, θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του προγράμματος στην Καβάλα, το οποίο περιλαμβάνει:


  • Επενδύσεις ύψους 165 εκατ. ευρώ.
  • Συνολικά 15 νέες γεωτρήσεις στον Κόλπο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο, μία στον Βόρειο Πρίνο και επτά στο Έψιλον.
  • Για πρώτη φορά μετά το 1977, δύο νέες εξέδρες, μία στον Βόρειο Πρίνο και μία στο Έψιλον.
  • Δύο νέους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, από το Έψιλον στον Βόρειο Πρίνο και από τον Βόρειο Πρίνο στον Πρίνο.
  • 40 νέες θέσεις εργασίας στο γεωτρύπανο.


Το γεωτρητικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και ως στόχος έχει τεθεί η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως το 2016, από τον μέσο όρο των περίπου 2.000 βαρελιών ημερησίως κατά την τρέχουσα χρονιά.

Παράλληλα από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, υπογράμμισε ότι «έχοντας ήδη επενδύσει πάνω από 180 εκατ. ευρώ από το 2007 και μετά, έχοντας διατηρήσει την Ελλάδα στον χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και έχοντας διασφαλίσει την απασχόληση και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, η Energean Oil & Gas ξεκινά ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τον Πρίνο. Για πρώτη φορά αποκτάται ιδιόκτητο γεωτρύπανο, για πρώτη φορά, μετά το 1977, εγκαθίστανται νέες εξέδρες και, πλέον, ενισχύονται οι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση, την αύξηση και τη διατηρησιμότητα της αυξημένης παραγωγής».