ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Η ΚΑΒΑΛΑ!




Πρέπει να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον


Μια σειρά από διεθνείς εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν ανοίξει μια νέα εποχή χαμηλών τιμών για το αργό πετρέλαιο, ήδη χθες έσπασε και το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι, αφού οι πωλήσεις έγιναν στα 79 δολάρια το βαρέλι και οι πιέσεις είναι για ακόμη χαμηλότερες τιμές το 2015.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή και  παγιωθεί αυτή η κατάσταση, για πρώτη φορά μετά το 2010 η τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτή η πτώση είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και σύντομα θα υπάρξει διόρθωση, οπότε αυτά τα φαινόμενα δεν θα ήταν καθόλου ανησυχητικά, θα μπορούσε να ήταν έτσι αν δεν υπήρχαν οι ενδείξεις ότι η κατάσταση αυτή τείνει να παγιωθεί. Από τη μία η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας πιέζει τις τιμές προς τα κάτω και από την άλλη η μεγάλη διάθεση ποσοτήτων αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά, δείχνει να μας οδηγούν σε μια νέα εποχή χαμηλών τιμών, γεγονός που σημαίνει ότι και η πετρελαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα. Μάλιστα ήδη κάποιες μεγάλες εταιρίες ήδη το έπραξαν.
Όπως προαναφέραμε επειδή η παραγωγή πετρελαίου κινείται πλέον σε ένα διεθνές περιβάλλον που, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου (πάνω από 30% από τον Ιούνιο με μόλις 10% περίπου την άνοδο του δολαρίου), δεν είναι καθόλου ευοίωνο, ήδη ξεκίνησαν μεγάλες περικοπές στα ερευνητικά προγράμματα των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς και απολύσεις εργαζομένων. Μόνο η νορβηγική και ελεγχόμενη από το κράτος Statoil έχει ανακοινώσει ότι προχωρεί στην κατάργηση περίπου 1600 ως 1900 θέσεων εργασίας.

Την ξέρετε εκείνη την παροιμία που λέει, εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό μας, βλέποντας το κοίτασμα του Πρίνου, να «αγκομαχάει» για να μπορεί να κρατήσει «ζωντανή» την παραγωγή πετρελαίου στην Καβάλα. Όπως είναι γνωστό η ημερήσια παραγωγή κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, από 1.500 – 1800 βαρέλια, στην καλύτερη περίπτωση. Κατά πόσο όμως, αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη και πόσο μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να γίνουν περικοπές; Η απάντηση δεν είναι καθόλου δύσκολη και την γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Με το βαρέλι στα 80 δολάρια και ίσως και χαμηλότερα, ο Πρίνος καθίσταται ζημιογόνος.

Η μοναδική λύση για να κρατηθεί ο Πρίνος ζωντανός είναι να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Energean oil & gas, το οποίο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να απορροφήσει σημαντικά κεφάλαια σε μια περίοδο που δύσκολα βρίσκει κανείς επενδυτές στην πετρελαϊκή αγορά και αν βρει είναι πολύ απαιτητικοί!

Θυμίζουμε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε από το περασμένο Ιούλιο στην Καβάλα, ο πρόεδρος της Energean oil & gas Μαθιός Ρήγας προβλέπει, για αρχή, επτά γεωτρήσεις στο βασικό πετρελαϊκό πεδίο του Πρίνου, ενώ έχει προγραμματιστεί μία ακόμη στον Βόρειο Πρίνο και άλλες επτά στο Έψιλον στη διετία 2015-2016. Στόχος η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, για να μπορεί να είναι βιώσιμη κατάσταση. Με τα σημερινά δεδομένα το πρόγραμμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα φιλόδοξο, όταν εταιρίες κολοσσοί στο πετρέλαιο κάνουν περικοπές στα δικά τους προγράμματα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Πρίνου και γενικότερα του κόλπου της Καβάλας, αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα είναι «μονόδρομος» και η μοναδική λύση για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς απώλειες η εταιρία. Γι’ αυτό όλοι περιμένουν με προσμονή την έναρξη της υλοποίησης του νέου γεωτρητικού προγράμματος, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ,  στον Κόλπο της Καβάλας. Η έναρξη του οποίου τοποθετείται τον Ιανουάριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συντήρησης του γεωτρύπανου που αγόρασε πρόσφατα η Energean oil & gas.

Ήδη στο Πέραμα καταβάλλεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες στο γεωτρύπανο Glen Esk, το οποίο μετά την αγορά του από την Energean μετονομάζεται σε Energean Force. Στο Πέραμα, μάλιστα, εργάζονται και δώδεκα εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ καθώς και ένα ηλεκτρολογικό ιδιωτικό συνεργείο από την Καβάλα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού της εταιρίας στην Καβάλα κατά 40 άτομα, την ίδια ώρα που διεθνώς στον τομέα του πετρελαίου γίνονται χιλιάδες απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας