ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Και με τη σφραγίδα του ΥΠΕΚΑ η μεταβίβαση του μεριδίου της Petra στην Energean για τα Ιωάννινα



Εγκρίθηκε σήμερα από το ΥΠΕΚΑ η μεταβίβαση του ποσοστού που διέθετε η Petra Petroleum επί της άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στα Ιωάννινα προς την Energean.



Σημειώνεται ότι η εν λόγω άδεια δόθηκε στις δύο εταιρείες στα πλαίσια του διαγωνισμού Open Door που ολοκληρώθηκε φέτος. Το μερίδιο της Petra ανερχόταν σε 20%.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !


ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ


Energean Oil: Με 100% στο κοίτασμα Ιωαννίνων


Είναι η απόφαση της καναδικής εταιρείας Petra Petroleum να αποχωρήσει από το κοίτασμα των Ιωαννίνων προάγγελος αρνητικών εξελίξεων για τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη; Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι έχει υπογράψει συμφωνία πώλησης του 20% που κατέχει στο κοίτασμα των Ιωαννίνων στην Energean Oil, η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό την έγκριση των ελληνικών αρχών. Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τελεί στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού των δραστηριοτήτων της μετά την εξαγορά της από τη Mitra Energy.
Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται ψύχραιμα με την εξέλιξη, καθώς την αποσυνδέουν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. «Η πώληση και η εξαγορά μεριδίων σε τέτοιου είδους κοινοπραξίες είναι συνήθης πρακτική στην αγορά της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.
Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι η αποχώρηση της Petra Petroleum δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αποκαλύπτοντας ότι οι συζητήσεις για την πώληση του ποσοστού της είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ενδείξεις για τη ραγδαία πτώση των τιμών. Αντιθέτως κύκλοι της Energean Oil κάνουν σαφή σύνδεση της εξέλιξης αυτής με τις τιμές του πετρελαίου και παραπέμπουν στις αποφάσεις αναστολής επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων διεθνώς από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Μόλις προχθές η θυγατρική της Total στη Βουλγαρία ακύρωσε διαγωνισμό για την επιλογή εργολάβου που θα αναλάμβανε την παροχή υπηρεσιών σε δύο γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και ανέβαλε το πρόγραμμα γεωτρήσεων για το 2016.
Εκθεση της Goldman Sachs εκτιμά ότι πετρελαϊκές επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. δολ. βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της πτώσης των τιμών. Σύμφωνα με την Goldman, από 400 μεγάλα σχέδια στο πετρέλαιο και το αέριο, μόλις το ένα τρίτο είναι πλέον επικερδές με βάση τη σημερινή τιμή του αργού. Οι ειδήσεις προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την εξέλιξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το κοίτασμα των Ιωαννίνων, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Energean θα το ελέγχει σε ποσοστό 100%.

Φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της Energean Oil & Gas στην Καβάλα




Επίσκεψη στις χερσαίες εγκαταστάσεις της EnergeanOil&Gas στη Νέα Καρβάλη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Προγράμματος Ασκήσεων Πεδίου του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκειά της οι φοιτητές, αφού έλαβαν τις οδηγίες που προβλέπονται από τους κανόνες ασφαλείας και υγείας των εγκαταστάσεων του εργοστασίου «Σίγμα», περιηγήθηκαν σε αυτές, ενώ παρακολούθησαν και παρουσίαση σχετικά με την εξόρυξη και την επεξεργασία του πετρελαίου που παράγεται στον Πρίνο.

Εκ μέρους της EnergeanOil&Gas, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας δήλωσε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Energean στην Καβάλα υποδέχθηκαν τους φοιτητές του ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης. Η πρωτοβουλία του Τμήματος Γεωλογίας εξοικειώνει τους νέους επιστήμονες με τον τρόπο λειτουργίας των μοναδικών εγκαταστάσεων παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ενδυναμώνει τις προοπτικές ανανέωσης και ενίσχυσης του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα. H Energean είναι αρωγός στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, υποστηρίζοντας σταθερά πρωτοβουλίες και προγράμματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και ,βεβαίως, τις προσπάθειες του ΤΕΙ Καβάλας, του οποίου δεκάδες απόφοιτοι από το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου απασχολούνται ήδη ή έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική τους εξάσκηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας».

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές συνοδεύονταν από τον καθηγητή του ΑΠΘ και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ανδρέα Γεωργακόπουλο.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την συγχώνευση Kavala Oil και Energean


Ερώτηση σχετικά με την επιχειρούμενη αλλαγή  της μετοχικής σύνθεσης στην Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα OIL και την υποβάθμιση  των δικαιωμάτων του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων, κατέθεσε σήμερα το πρωί κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συμμερίζεται την ανησυχία τους ότι οι προωθούμενες αλλαγές στόχο έχουν την απαξίωση και τον εκμηδενισμό του ποσοστού 33% των μετοχών που ανήκει στο Συνεταιρισμό των Εργαζομένων και την ανατροπή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας εις βάρος των εργαζομένων.
Καλούμε τους εργαζόμενους της Kavala Oil να μην μείνουν μόνο στο επίπεδο των νομικών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αλλά να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς η θέση τους στην «Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε.»  και ο έλεγχος και η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων διασφαλίζει την νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές μας.

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ : «Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης στην Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα OIL με σκοπό την εξαφάνιση του ποσοστού του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων ».
Με το νόμο 2779/1999 κυρώθηκε η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚAΒAΛΑ ΟΙL ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για "Την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους μεταξύ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και της ΑΕ ΚAΒAΛΑ ΟΙL".
 Με τον Ν. 4135 / 2013 και με τον Ν. 4296 / 2014 κυρώθηκαν με ισχύ νόμου η πρώτη τροποποίηση και η δεύτερη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης.
 Σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροποποιημένης σύμβασης(2ης Τροποποίησης) ορίζεται ότι όλοι οι όροι και διατάξεις της σύμβασης που δεν τροποποιούνται ή συμπληρώνονται με την παρούσα, καθώς και η πρώτη και δεύτερη τροποποιητικές συμβάσεις, παραμένουν σε πλήρη ισχύ, κύρος και ενέργεια .
Έτσι σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 30 σύμβασης όπως αυτή υιοθετήθηκε στο 2779/1999 ορίζονται τα ακόλουθα:
 "Το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται ότι ούτε αυτό, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Οργανισμός, πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ή να λάβει οποιαδήποτε μέτρο, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να περιορίσει ή με οποιονδήποτε τρόπο να επιβαρύνει τα δικαιώματα του αναδόχου, που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση."
 Στο άρθρο 39 ορίζεται, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και των σκοπών που συστήθηκε η ανάδοχος εταιρεία στην οποία συμμετέχον οι εργαζόμενοι με ποσοστό 33 %, μόνο με κοινή συμφωνία και σύμφωνη γνώμη του συνεταιρισμού των εργαζομένων θα γίνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της αναδόχου εταιρείας, το πρόγραμμα εκμετάλλευσης και οι υποχρεώσεις αυτής. Οποιαδήποτε δε επιφύλαξη, αντίρρηση και αντίθεση του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων αποτελεί λόγο για προσφυγή στην ειδική διαιτησία προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ).
 Με εξώδικη επιστολή ο συνεταιρισμός εργαζομένων γνωστοποίησε ότι στις 8-12-2014 και μετά από αναβολή με δικό τους αίτημα από την 10/11/2014, συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση από την πλευρά της πλειοψηφίας με θέμα και σκοπό την μετατροπή του συνόλου των προνομιούχων μετοχών της μετόχου εταιρείας «Εnergean Oil & Gas - Eνεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Eταιρία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» σε κοινές ονομαστικές μετά ψήφου και την συγχώνευση με απορρόφηση της Καβάλα Οιl ΑΕ από την Εnergean Oil & Gas - Eνεργειακή Αιγαίου Aνώνυμη Eταιρία.
 Όπως αναφέρει στην εξώδικη επιστολή του ο συνεταιρισμός των εργαζομένων αυτό γίνεται με προφανή σκοπό την απαξίωση και τον εκμηδενισμό του ποσοστού 33% των μετοχών που ανήκει στο Συνεταιρισμό των Εργαζομένων και ανατροπή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας εις βάρος των εργαζομένων.
Επίσης στην εξώδικη επιστολή αναφέρεται ότι στις ενέργειες και διαδικασίες αυτές ο Συνεταιρισμός των Εργαζομένων είναι κατηγορηματικά αντίθετος επιπλέον καθώς οι ενέργειες αυτές είναι μη νόμιμες και αντίθετες με την κυρωθείσα με το νόμο 2779 / 1999 καλούν το δημόσιο ως όφειλε να διασφαλίσει την νομιμότητα, προστατεύοντας και την τοπική οικονομία της Καβάλας .
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Ποιά η θέση της κυβέρνηση και των αρμοδίων Υπουργών απέναντι σε όσα σχεδιάζει η Ενεργειακή Αιγαίου και πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου όσο και του Συνεταιρισμού των Εργαζόμενων αν με πράξεις της ΓΣ των μετόχων μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους;
  2. Θα επιτρέψει η κυβέρνηση να χαθεί κάθε δυνατότητα των εργαζομένων ελέγχου της KAVALA OIL και των κοιτασμάτων του Πρίνου και των γύρω περιοχών;
  3. Θα επιτρέψει η κυβέρνηση όλα τα οφέλη να τα ιδιοποιηθεί η Ενεργειακή Αιγαίου με μια απλή τροποποίηση μετοχών στην αρχική σύμβαση ή θα παρέμβει διασφαλίζοντας την νομιμότητα και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Ουζουνίδου Ευγενία
Καραγιαννίδης Χρήστος

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ευχαριστηριο γραμμα Σχολείου

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία Energean Oil&Gas και τη θυγατρική της στην Καβάλα, Kavala Oil για τη μίσθωση λεωφορείου με το οποίο πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Προσωπικά ευχαριστούμε τον Δημήτρη Γόντικα, αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kavala Oil, τον Νίκο Βογιατζή, συντονιστή Πύλης και Λιμενικού στην Kavala Oil και την Αλεξάνδρα Γκούτρα, υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας της Energean Oil & Gas.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Η ΚΑΒΑΛΑ!




Πρέπει να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον


Μια σειρά από διεθνείς εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν ανοίξει μια νέα εποχή χαμηλών τιμών για το αργό πετρέλαιο, ήδη χθες έσπασε και το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι, αφού οι πωλήσεις έγιναν στα 79 δολάρια το βαρέλι και οι πιέσεις είναι για ακόμη χαμηλότερες τιμές το 2015.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή και  παγιωθεί αυτή η κατάσταση, για πρώτη φορά μετά το 2010 η τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτή η πτώση είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και σύντομα θα υπάρξει διόρθωση, οπότε αυτά τα φαινόμενα δεν θα ήταν καθόλου ανησυχητικά, θα μπορούσε να ήταν έτσι αν δεν υπήρχαν οι ενδείξεις ότι η κατάσταση αυτή τείνει να παγιωθεί. Από τη μία η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας πιέζει τις τιμές προς τα κάτω και από την άλλη η μεγάλη διάθεση ποσοτήτων αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά, δείχνει να μας οδηγούν σε μια νέα εποχή χαμηλών τιμών, γεγονός που σημαίνει ότι και η πετρελαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα. Μάλιστα ήδη κάποιες μεγάλες εταιρίες ήδη το έπραξαν.
Όπως προαναφέραμε επειδή η παραγωγή πετρελαίου κινείται πλέον σε ένα διεθνές περιβάλλον που, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου (πάνω από 30% από τον Ιούνιο με μόλις 10% περίπου την άνοδο του δολαρίου), δεν είναι καθόλου ευοίωνο, ήδη ξεκίνησαν μεγάλες περικοπές στα ερευνητικά προγράμματα των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς και απολύσεις εργαζομένων. Μόνο η νορβηγική και ελεγχόμενη από το κράτος Statoil έχει ανακοινώσει ότι προχωρεί στην κατάργηση περίπου 1600 ως 1900 θέσεων εργασίας.

Την ξέρετε εκείνη την παροιμία που λέει, εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν; Αυτή η σκέψη περνάει από το μυαλό μας, βλέποντας το κοίτασμα του Πρίνου, να «αγκομαχάει» για να μπορεί να κρατήσει «ζωντανή» την παραγωγή πετρελαίου στην Καβάλα. Όπως είναι γνωστό η ημερήσια παραγωγή κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, από 1.500 – 1800 βαρέλια, στην καλύτερη περίπτωση. Κατά πόσο όμως, αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη και πόσο μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να γίνουν περικοπές; Η απάντηση δεν είναι καθόλου δύσκολη και την γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ. Με το βαρέλι στα 80 δολάρια και ίσως και χαμηλότερα, ο Πρίνος καθίσταται ζημιογόνος.

Η μοναδική λύση για να κρατηθεί ο Πρίνος ζωντανός είναι να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Energean oil & gas, το οποίο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να απορροφήσει σημαντικά κεφάλαια σε μια περίοδο που δύσκολα βρίσκει κανείς επενδυτές στην πετρελαϊκή αγορά και αν βρει είναι πολύ απαιτητικοί!

Θυμίζουμε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε από το περασμένο Ιούλιο στην Καβάλα, ο πρόεδρος της Energean oil & gas Μαθιός Ρήγας προβλέπει, για αρχή, επτά γεωτρήσεις στο βασικό πετρελαϊκό πεδίο του Πρίνου, ενώ έχει προγραμματιστεί μία ακόμη στον Βόρειο Πρίνο και άλλες επτά στο Έψιλον στη διετία 2015-2016. Στόχος η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, για να μπορεί να είναι βιώσιμη κατάσταση. Με τα σημερινά δεδομένα το πρόγραμμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα φιλόδοξο, όταν εταιρίες κολοσσοί στο πετρέλαιο κάνουν περικοπές στα δικά τους προγράμματα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Πρίνου και γενικότερα του κόλπου της Καβάλας, αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα είναι «μονόδρομος» και η μοναδική λύση για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς απώλειες η εταιρία. Γι’ αυτό όλοι περιμένουν με προσμονή την έναρξη της υλοποίησης του νέου γεωτρητικού προγράμματος, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ,  στον Κόλπο της Καβάλας. Η έναρξη του οποίου τοποθετείται τον Ιανουάριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συντήρησης του γεωτρύπανου που αγόρασε πρόσφατα η Energean oil & gas.

Ήδη στο Πέραμα καταβάλλεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες στο γεωτρύπανο Glen Esk, το οποίο μετά την αγορά του από την Energean μετονομάζεται σε Energean Force. Στο Πέραμα, μάλιστα, εργάζονται και δώδεκα εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ καθώς και ένα ηλεκτρολογικό ιδιωτικό συνεργείο από την Καβάλα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού της εταιρίας στην Καβάλα κατά 40 άτομα, την ίδια ώρα που διεθνώς στον τομέα του πετρελαίου γίνονται χιλιάδες απολύσεις.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ktipos Έντονη προσπάθεια της ENERGEAN για την γρήγορη αύξηση παραγωγής από τον Πρίνο













Μεγάλο αγώνα κάνει η Ενεργειακή, όπως πληροφορούμαστε, προκειμένου να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι γεωτρήσεις στον Πρίνο, για την αύξηση της παραγωγής...



Μεγάλο αγώνα κάνει η Ενεργειακή, όπως πληροφορούμαστε, προκειμένου να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι γεωτρήσεις στον Πρίνο, για την αύξηση της παραγωγής. Είναι γνωστό, ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα των 80 δολ., και με τη σημερινή παραγωγή των πετρελαίων της Καβάλας, που κυμαίνεται γύρω στα 1500 βαρέλια, υπάρχει πρόβλημα αφού έτσι η εξόρυξη του Πρίνου είναι ζημιογόνος. Μαθαίνουμε ότι η παραγωγή εδώ και λίγο καιρό κυμαίνεται από 1150 βαρέλια, μέχρι τα 1600, ενώ τις μέρες αυτές βρίσκεται στα 1500. Να σημειωθεί, ότι από τον Μάιο και μετά η πτώση του τζίρου είναι της τάξης του 40%.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία κάνει ότι μπορεί να φέρει το συντομότερο δυνατό, το γεωτρύπανο Energean Force στον Πρίνο, για να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά τις γεωτρήσεις. Στο Πέραμα, όπου βρίσκεται και γίνονται οι απαραίτητες εργασίες, έχουν πάει και εργάζονται δώδεκα εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις της Καβάλας, καθώς και ένα συνεργείο με ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, επίσης από την Καβάλα. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει τις προθέσεις της εταιρείας να δώσει στους καβαλιώτες την δυνατότητα απασχόλησης, ακόμη και στην περίπτωση της συντήρησης του γεωτρύπανου.

Προφανώς τους εργαζόμενους και τους τεχνίτες από την Καβάλα τους επέλεξε και για άλλο λόγο. Για να εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο και στη συνέχεια να απασχοληθούν, ως εργαζόμενοι, στο γεωτρύπανο, όταν αυτό θα έχει έρθει στην Καβάλα. Είναι γνωστό, ότι στο γεωτρύπανο θα απασχοληθούν 40 άτομα, ενώ, οπωσδήποτε στις προσπάθειές όλων, πρέπει να προέχει η εξασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των 260 ήδη εργαζομένων.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αναβολή ενα μήνα πήρε η συγχώνευση




Με αρκετό ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθούν οι εργαζόμενοι στην Kavala Oil τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο απορρόφησης της Kavala Oil από την "μητρική" της εταιρεία Energean Oil & Gas. Και μπορεί τα μέχρι στιγμής στοιχεία (τα οποία προέρχονται τόσο από την πλευρά του διευθύνοντος συμβούλου της Kavala Oil Δημήτρη Γόντικα όσο και από κύκλους της Energean) να είναι αρκούντως καθησυχαστικά όσον αφορά το εργασιακό τους καθεστώς και την αξία των μετοχών που κατέχουν (το 33% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου), ωστόσο οι εργαζόμενοι φέρονται διατεθειμένοι να αναζητήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν.

Για τον λόγο αυτό το σωματείο των εργαζόμενων -διαμέσου του Βαγγέλη Παππά- ανέθεσε στον δικηγόρο Καβάλας Χρυσόστομο Βελάκη να ελέγξει το κατά πόσο νόμιμη και συμφέρουσα είναι για τους εργαζόμενους η διαδικασία της συγχώνευσης των 2 εταιρειών. Όπως ανέφερε ο κ. Βελάκης στο fonikavalas.blogspot.gr, ο όλος έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ο ίδιος αναμένεται να εκπροσωπήσει τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε επαφή γίνει από εδώ και στο εξής για το ζήτημα της συγχώνευσης, με σκοπό "να μην μηδενιστεί η προσπάθεια που έκαναν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια αλλά να συνεχιστεί απρόσκοπτα".

Ο ίδιος ο κ. Παππάς, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο ακόμα και να προβάλει βέτο το σωματείο των εργαζόμενων σε περίπτωση που κριθεί ότι η διαδικασία της συγχώνευσης δεν είναι συμφέρουσα για τους ίδιους. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κ. Βελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Παππά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "ο καλός στρατηγός δεν ανακοινώνει αυτά που θα κάνει πριν τα κάνει."

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ENERGEAN

http://www.energean.com/assets/templates/default/images/logo.png



«Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας εισέρχεται σε μία νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται τόσο από το νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα παρατείνει τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία την παραγωγική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας όσο και από τη συγχώνευση της Energean Oil & Gas με την Καβάλα Όιλ.

Οι βάσεις για τη νέα αυτή εποχή έχουν ήδη τεθεί. Το νέο, ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το Energean Force, βρίσκεται ήδη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, όπου πραγματοποιούνται μια σειρά εργασιών, προκειμένου να καταστεί έτοιμο για τις νέες γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

[Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων; Απο που θα ξεκινήσει το νέο γεωτρύπανο; Όταν λέμε ξεκίνημα της νέας χρονιάς εννοούμε Ιανουάριο 2015;]


Ήδη σε αυτό εργάζονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι από την Καβάλα, ενώ πλέον εκτελούν εργασίες και συνεργεία από την πόλη, καθώς στόχος μας είναι όσο το δυνατό γίνεται μεγαλύτερο μέρος από τις επενδύσεις, που έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2016, να παραμείνουν ως προστιθέμενη αξία στην Καβάλα.

[Ποιοι είναι οι συνάδελφοι καβαλιώτες που εργάζονται στο γεωτρύπανο; Ποιες είναι οι τοπικές εταιρίες που έχουν αναλάβει τις εργασίες επισκευής του γεωτρυπάνου και πόσοι καβαλιώτες εργάζονται εκεί;]


Με τις νέες γεωτρήσεις, η παραγωγή που βρίσκεται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα θα αυξηθεί, διασφαλίζοντας ακόμη περισσότερο το μέλλον της δραστηριότητάς μας και, βεβαίως, και των θέσεων εργασίας. Επιπλέον, σαράντα ακόμη άνθρωποι θα δουλέψουν μαζί σας σε μία εποχή στην οποία η ανεργία έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη κοινωνική μάστιγα και η ιδιότητα «εργαζόμενος» μοιάζει σχεδόν με πολυτέλεια.

[Πατώντας επάνω σ'αυτή την "πολυτέλεια", δικαιολογείται οποιαδήποτε "ασέλγεια" σε βάρος των εργαζομένων;]


Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων έχει αναλυτικά ενημερωθεί για την τυπική συγχώνευση των δύο ανώνυμων εταιρειών, ενώ έχει συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων για την ερχόμενη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Η συγχώνευση θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαλειφθούν αρκετά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας λειτουργία, αλλά και την έγκαιρη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων.

[Η "αναλυτική" ενημέρωση του Συνεταιρισμού των εργαζομένων μεταφράζεται σε απλή γνωστοποίηση των προθέσεων της ENERGEAN για συγχώνευση; Ποια είναι τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινή λειτουργία; Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα όταν πρόεδρος (Μ.Ρήγας) και αντιπρόεδρος (Δ.Γόντικας) της ΚΑΒΑΛΑ OIL είναι ήδη στελέχη της ENERGEAN; Γιατί δεν υπήρχαν παρόμοια προβλήματα επί προεδρίας/αντιπροεδρίας Παππά/Κελαϊδάκη; Και τότε δεν ήταν θυγατρική εταιρία η ΚΑΒΑΛΑ OIL; Μήπως τα προβλήματα οφείλονται σε ενδοENERGEANή κακή συννενόηση;]


Είναι σαφές ότι η συγχώνευση της Energean Oil & Gas με την Καβάλα Όιλ, η οποία είχε γνωστοποιηθεί ως πρόθεση από την διοίκηση της εταιρείας μας ήδη από το 2013, αποτελεί μία καθιερωμένη και συνήθη διαδικασία μεταξύ ανωνύμων εταιρειών. Τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες που διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα και των δύο νομικών προσώπων και όλες οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, με βάση τις οποίες θα προσδιοριστούν οι διαδικασίες που αφορούν την συγχώνευση.

["Καθιερωμένη διαδικασία" η συγχώνευση; Το ακούσαμε κι αυτό. Τι είδους προσπάθεια για πλύση εγκεφάλου είναι τούτη;
Το 2013 έγινε προσπάθεια για πτώχευση της ΚΑΒΑΛΑ OIL, όχι συγχώνευσής της. Έχει μεγάλη διαφορά. Τότε οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν υπό τις εντολές του Σωματείου Εργαζομένων. Το παιχνίδι όμως ήταν πολιτικά στημένο και οι άδειες εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν και με τη βούλα της Βουλής στην ENERGEAN]


Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία δεν θα έχει καμία απολύτως επίδραση στο εργασιακό καθεστώς και στις ρυθμίσεις που προβλέπονται από την Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, η οποία υπεγράφη πριν λίγους μήνες και έχει διετή διάρκεια. Ωστόσο, είναι σαφές ότι βοηθά σημαντικά στην ανεμπόδιστη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, σε μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία που έχουν δημιουργήσει η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου και η μεγάλη άνοδος του κόστους χρηματοδότησης.

[Πριν λίγους μήνες; Η σύμβαση έχει ισχύ από τον Ιανουάριο 2014 μέχρι το Δεκέμβρη του 2015. Μετά τι γίνεται;;; Να θυμίσουμε ότι σε αυτή τη διετή σύμβαση οι εργαζόμενοι δέχθηκαν σοβαρά οικονομικά πλήγματα όπως πάγωμα τριετιών, μείωση μισθών, μη πληρωμή υπερωριών, διακοπή ασφαλιστικού, κατάργηση επιδομάτων κ.α. Θα επανέλθουν όλα αυτά το 2016 ή θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι σε ατομικές συμβάσεις Μνημονίου;
Πτώση της τιμής του πετρελαίου; Να θυμίσουμε ότι το 2007 που πρωτοεμφανίστηκε η ENERGEAN η τιμή του πετρελαίου ήταν κοντά στα 60 δολλάρια το βαρέλι, όχι στα 80 που βρίσκεται τώρα, ούτε στα 115 που κυμαινόταν πριν λίγους μήνες.]


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Γνωρίζετε πολύ καλά την προσπάθεια που έχουμε κάνει για να αναβιώσουμε την παραγωγή του Πρίνου, η οποία παραμένει και σήμερα – αλλά και θα παραμείνει, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια – η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην χώρα. Γνωρίζετε ότι αυτή η προσπάθεια βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολύ δύσκολες συγκυρίες, όπως το 2009, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν ακόμη χαμηλότερη σε σχέση με σήμερα. Και, βεβαίως, γνωρίζετε ότι η διοίκηση ήταν συνεπής προς όλες τις δεσμεύσεις: διασφαλίσθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας, υπογράφηκε νέα επιχειρησιακή σύμβαση με το Σωματείο και, βεβαίως, πραγματοποιήθηκαν οι επενδύσεις που είχαμε εξαγγείλει.

[Η αναβίωση της παραγωγής έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια με το κοίτασμα Έψιλον, πραγματοποιώντας ορθολογική εκμετάλλευσή του και όχι με ανέλπιδες οικονομικές προσπάθειες "Ανάστασης" εξαντλημένων κοιτασμάτων]


Και η διοίκηση από την πλευρά της γνωρίζει τον αγώνα που δώσατε όλα αυτά τα χρόνια για να μείνει ζωντανή αυτή η δραστηριότητα, γνωρίζει την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζετε κάθε μέρα τη δουλειά σας με εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας των εργαζομένων και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και, βεβαίως, γνωρίζει ότι είστε ο βασικότερος από τους λόγους για τους οποίος ο Πρίνος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες περιοχές στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον να ξεκινήσει μελλοντικά αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

[Οι πολυετείς αγώνες των εργαζομένων έπρεπε να χαίρουν σεβασμού και όχι απλώς "αναγνώρισης" από τη πλευρά της διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινή μάχη για την υπεράσπιση της ζωής τους κι έπειτα της εργασίας τους και αυτό που αντιμετωπίζουν είναι οι τάσεις υποδούλωσης και "εκβουλγαρισμού" των εργασιακών τους συνθηκών και δικαιωμάτων. Αν ο Πρίνος αποτελούσε μέχρι τώρα παράδειγμα προς μίμηση, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους και στην αυτοδιαχείριση που αυτοί έκαναν.]


Μαζί, διοίκηση και εργαζόμενοι προχωρούμε στη νέα εποχή του Πρίνου. Μακριά από τα όσα διαδίδουν αβασάνιστα, ανέξοδα και παραπλανητικά σύγχρονες Κασσάνδρες που προσπαθούν να διεκδικήσουν ρόλο για τον εαυτό τους, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και στις κοινές αγωνίες, ανοίγουμε μαζί τη νέα εποχή της πετρελαϊκής δραστηριότητας του Κόλπου της Καβάλας προς όφελος όλων των συμπολιτών μας αλλά και γενικότερα της χώρας μας».

[Ας θυμίσουμε κάτι τελευταίο για τους ανιστόρητους: Οι προφητείες της Κασσάνδρας επαληθεύθηκαν ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως]


Μαθιός Ρήγας

Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

Energean Oil & Gas Α.Ε.

Πρόεδρος Καβάλα Oil Α.Ε.


Δημήτριος Κ. Γόντικας

Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

Καβάλα Όιλ Α.Ε.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ανακοινωση εργαζομενων

Όλοι εμείς που για χρόνια δουλέψαμε στο «Σίγμα» και τις πλατφόρμες του Πρίνου, που παλέψαμε για να μην κλείσει η μοναδική ελληνική εταιρία εξόρυξης υδρογονανθράκων, που βάλαμε πλάτη για να μη χάσει η Καβάλα έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς της «πνεύμονες», όλοι εμείς που εν τέλει συνδέσαμε τη ζωή μας την ίδια με τα Πετρέλαια της ΚΑΒΑΛΑΣ, παρακολουθούμε με αγωνία τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εξελίξεις που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν σε ένα Τέλος Εποχής που επιφυλάσσει ένα αβέβαιο μέλλον…

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Καβάλα Oil A.E. αποφασίζει ουσιαστικά να βάλει τέλος στους επιτυχημένους αγώνες των εργαζομένων του 1999, που οδήγησαν στην επαναλειτουργία της επιχείρησης και στην απόκτηση από αυτούς του 33% των μετοχών της! Όσο κι αν κάποιοι λένε σήμερα ότι αυτή η εξέλιξη «ήταν γνωστή από το 2013», όσο κι αν προσπαθούν να τη «νομιμοποιήσουν» στη συνείδηση της κοινής γνώμης μέσα από τις τεχνοκρατικές έννοιες της «απορρόφησης» ή της «συγχώνευσης», όσο κι αν κρύβονται πίσω από (προσχηματικούς) «νομικούς και οικονομικούς ελέγχους», η αλήθεια είναι μία: μέσα σε μία μέρα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων και ΧΑΝΕΤΑΙ ο Καβαλιώτικος χαρακτήρας των Πετρελαίων του Πρίνου!

Η διοίκηση της Energean Oil & Gas διαβεβαιώνει για το «σύννομο» της όλης διαδικασίας και για το γεγονός ότι ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η συναίνεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις αιτιάσεις τους (άλλωστε, προφανώς το νομικό τους «οπλοστάσιο» τούς έχει «θωρακίσει» επαρκώς). Ωστόσο όμως, από τη διαδικασία που μέχρι στιγμής ακολουθείται, προκύπτει ότι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η συναίνεση των εργαζομένων, η συμμετοχή των οποίων –με μειοψηφικό, έστω, πακέτο μετοχών– έχει ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ με Νόμο του Κράτους! Ειδάλλως, ποιος ο λόγος να ΖΗΤΗΘΕΙ η σύμφωνη γνώμη του Συνεταιρισμού των εργαζομένων;

Ζητάμε να πάρουν θέση ΑΜΕΣΑ όλοι οι φορείς της Καβάλας! Όλοι αυτοί που επί χρόνια στάθηκαν ΔΙΠΛΑ στους δυναμικούς και δίκαιους αγώνες των εργαζομένων για να κρατηθούν ΟΡΘΙΑ τα Πετρέλαια της Καβάλας, θα συναινέσουν άραγε σήμερα σε αυτήν την ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ διά της… σιωπής τους; Ζητάμε λοιπόν να αναλάβει ΣΗΜΕΡΑ πρωτοβουλία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου. Ήτοι:

Οι τέσσερις βουλευτές του νομού ΚαβάλαςΟ Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-ΘράκηςΟ Αντιπεριφερειάρχης ΚαβάλαςΟι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου και συνεπικουρούμενοι από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους επιστημονικούς συλλόγους του νομού (Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, Τεχνικό Επιμελητήριο-Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο-Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας) να απευθυνθούν στο Υπουργείο ΠΕΚΑ και να ζητήσουν το «πάγωμα» της διαδικασίας έως ότου δοθούν επαρκείς εξηγήσεις και απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα τόσο των εργαζομένων στα Πετρέλαια όσο και της κοινωνίας της Καβάλας.

Γνωρίζουμε καλά ότι η αγωνία μας για το ΜΕΛΛΟΝ των Πετρελαίων της ΚΑΒΑΛΑΣ απηχεί τη συντριπτική ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των εργαζομένων στην Καβάλα Oil. Είναι καιρός, λοιπόν, να την εκφράσουν με τρόπο θεσμικό (και όχι μέσα από «πηγαδάκια» ή διοχέτευση ανώνυμων επιστολών στον τοπικό Τύπο) στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, σε αυτούς, δηλαδή, που οι ΙΔΙΟΙ νομιμοποίησαν με την ΨΗΦΟ τους για να διαφυλάττουν τα συμφέροντά τους. ΣΗΜΕΡΑ! Γιατί αύριο, θα είναι αργά…

Όσο για τους συνδικαλιστές θα πρέπει να σταθούν στο ΥΨΟΣ των περιστάσεων και να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους έχει επιφυλάξει η ιστορία.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Energean: Αποκατέστησε τη λειτουργία 3 παροπλισμένων ασθενοφόρων

Η Energean έκανε δωρεά στο Παράρτημα του ΕΚΑΒ της Καβάλας προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μηχανολογικών επισκευών σε τρία από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που παραμένουν παροπλισμένα από 3 ως 6 μήνες. 
Energean: Αποκατέστησε τη λειτουργία σε 3 παροπλισμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καβάλα
Στην κάλυψη των απαιτούμενων εξόδων για την λειτουργία τριών παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο νομό Καβάλας προχωρεί η Energean Oil & Gas, έχοντας διαπιστώσει το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στον τομέα της νοσοκομειακής φροντίδας.Συγκεκριμένα, η Energean αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά στο Παράρτημα του ΕΚΑΒ της Καβάλας προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μηχανολογικών επισκευών που απαιτούνται ώστε να τεθούν και πάλι στη διάθεση των πολιτών της Καβάλας τρία από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που παραμένουν παροπλισμένα από 3 ως 6 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος το ότι αυτήν την περίοδο λειτουργούν μόνο δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Καβάλας. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του νομού που έχει πληθυσμό σχεδόν 140.000 κατοίκους, χρησιμοποιούνται δανεικά ασθενοφόρα από τους γειτονικούς νομούς των Σερρών, της Δράμας και της Ξάνθης.

Εκ μέρους της Energean Oil & Gas, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας δήλωσε σχετικά: «Η Energean είναι μέρος της τοπικής κοινωνίας, βιώνει τους καθημερινούς προβληματισμούς και επιδιώκει να δίνει λύσεις σε θέματα που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας στην Καβάλα. Η δωρεά για την θέση σε λειτουργία των τριών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ εκφράζει ακριβώς αυτήν την φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την εταιρεία μας στα επτά χρόνια δραστηριοποίησής της στον νομό. Ελπίζουμε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και οι προβλεπόμενες από το υπουργείο Υγείας διαδικασίες, ώστε τα τρία ασθενοφόρα να τεθούν άμεσα στη διάθεση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου».
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στην Καβάλα κα. Σοφία Παπαναστασίου δήλωσε τα εξής: «Σε μία περίοδο κατά την οποία η αύξηση των περιστατικών έχει υπερβεί το 80%, καθώς το ΕΚΑΒ καλύπτει πλέον και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ καλούνται να διαχειριστούν 40 περιστατικά την ημέρα, ο παροπλισμός των οχημάτων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία μας και την φροντίδα προς τους πολίτες. Η απόφαση της Energean συνιστά μία ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια στο έργο μας και ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση της εταιρείας για τη συμβολή της στην επίλυση του προβλήματος. Ελπίζουμε αυτή η κίνηση να βρει μιμητές, ώστε να επιλυθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα όλα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά φορείς όπως το ΕΚΑΒ στην Καβάλα».

Σημειώνεται ότι τα δύο από τα τρία παροπλισμένα ασθενοφόρα αναμένεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ θα ακολουθήσει στη συνέχεια η επανενεργοποίηση και του τρίτου ασθενοφόρου.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η Energean Oil & Gas χορηγός στα Καλπάκια 2014



Στην χορηγία των εκδηλώσεων «Καλπάκια 2014», που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Έπους του 1940, προχωρεί η Εnergean Oil & Gas. Η εταιρεία, που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ηπείρου, θα συνδράμει στην κάλυψη του κόστους που απαιτείται για την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Καλπακίου.

Η μάχη του Καλπακίου, στην οποία πρωταγωνίστησε η θρυλική 8η Μεραρχία υπό τον αείμνηστο υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση των στρατευμάτων εισβολής αλλά έδωσε και το έναυσμα για την αντεπίθεση των ελληνικών δυνάμεων η οποία οδήγησε στο Έπος του 1940 που γράφηκε στα βουνά της Ηπείρου.

Η Energean πιστεύει ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, πέραν από τις ιστορικές αναφορές της και την τιμή που αποδίδει στους Ήρωες του '40, αποτελεί μία πολύ σημαντική προσπάθεια του Δήμου Πωγωνίου, της Περιφέρειας Ηπείρου και των συνδιοργανωτών με προφανή οφέλη για την συνολικότερη προβολή της πανέμορφης αυτής ακριτικής γωνιάς της Ελλάδας.

Η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών αποτελεί κεντρική φιλοσοφία της Energean Oil & Gas για τις περιοχές στις οποίες αναπτύσσει δραστηριότητα, με στόχο την δημιουργία συνθηκών αειφόρου ανάπτυξης και ευημερίας για το κοινωνικό σύνολο.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Συνεργασία με ocean Rig



Την απόφασή της να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (αναμένεται να προκηρυχθούν στα μέσα του 2014) σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία Ocean Rig ανακοίνωσε απόψε η Energean Oil & Gas, εταιρία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να συστήσουν σε ποσοστό 50%-50% μία κοινή διεθνή εταιρεία, την OceanEnergean η οποία θα διεκδικήσει περιοχές στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Ocean Rig έχει εμπειρία στις γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος και κατέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Έτσι το κοινό σχήμα μπορεί να υλοποιήσει έργα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε βάθη θάλασσας που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ερχεται




Αρχές Οκτώβρη θα έρθει στο νέο λιμάνι το νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου. Διανύει μια μεγάλη απόσταση από την Γκάνα ως τον κόλπο της Καβάλας. Οι πρώτες γεωτρήσεις υπολογίζονται να αρχίσουν το αργότερο στο τέλος του έτους από τον Πρίνο.
Χθες είχαν συνάντηση με τον Δημήτρη Γόντικα εκπρόσωποι της Πνοής και του προγράμματος Στηρίζω. Όπως φαίνεται η εταιρία θα βοηθήσει στη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Βαγγέλης Παππάς μιλάει για τους παλιούς συναδέλφους



Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καβάλας

Έχετε μετανιώσει για κάποιες παλιότερες κόντρες σας με φίλους και γνωστούς μέσα στην επιχείρηση;

Έρχεται μια στιγμή που λες ότι για να προχωρήσω παραπέρα πρέπει δυστυχώς να μαλώσω και διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν άξιοι και άφησαν πίσω τους πράγματα. Δεν τα έκανα όλα μόνος μου στην Καβάλα Oil, υπήρχαν κι άλλοι που με βοήθησαν. Δε γινόταν να διατηρηθεί το μαγαζί με 10 και 15 διαφορετικές φωνές…

Νομίζω, για παράδειγμα, ότι πριν από το 2007 δε θα μπορούσε κανείς να σας φανταστεί χωρίς να έχετε στο πλευρό σας τον κ. Ανδριώτη…

Δεν ήταν αυτό το πρόσωπο, υπήρχαν κι άλλοι που ήταν πιο σημαντικοί απ’ αυτόν, με τους οποίους τσακώθηκα… Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν πολύ ταλέντο που σήμερα δεν είναι μαζί μου. Αν ήταν μαζί μου, θα είχαν σήμερα εμπειρίες και θα ήταν ακόμη καλύτεροι. Αυτά τα πρόσωπα –όπως και αυτό που αναφέρατε– δεν τα έχω ξεχάσει. Έχω ακόμη τις φωτογραφίες τους στο γραφείο μου…

Επειδή εκείνη την περίοδο ακούστηκαν πολλά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεών σας με τους συναδέλφους σας, μπορείτε να μας πείτε σε ποιο ύψος κυμαίνονται οι μισθολογικές σας αποδοχές;

Τότε έπαιρνα 102.000 ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό ήταν 4 φορές μικρότερο από αυτό που έπαιρνε ο προκάτοχός μου! Τώρα αμείβομαι με το μισθό που παίρνουν οι σύμβουλοι της επιχείρησης.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Επενδύσεις 30,9 εκατομμύρια ευρώ από την Energean Oil, για επεξεργασία δεδομένων ύπαρξης υδρογονανθράκων και διάνοιξη γεωτρήσεων, στην περιοχή της Ηπείρου!!!



Το αρχικό στάδιο ερευνών στα Ιωάννινα,ορίζεται σε οκτώ χρόνια και χωρίζεται σε τρεις φάσεις

Για διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τα 50 χρόνια παραχωρούνται στις ανάδοχες κοινοπραξίες τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης που κατατέθηκαν χθες προς κύρωση στη Βουλή ώστε να αποκτήσουν ισχύ νόμου. Οι τρεις κοινοπραξίες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσουν κατ΄' ελάχιστον επενδύσεις έως 78 εκατ. ευρώ στα πρώτα 5 έως 8 χρόνια που διαρκεί το αρχικό στάδιο ερευνών, δαπανώντας τα κεφάλαια σε σεισμικές έρευνες και επανεπεξεργασία παλαιότερων δεδομένων, ερευνητικές γεωτρήσεις, εγκαταστάσεις κ.α Οι συμβάσεις για τις τρεις περιοχές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν και τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα κινηθούν μελλοντικά οι συμφωνίες της Ελλάδας με πετρελαϊκές βιομηχανίες, ενόψει και του πρώτου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων που αναμένεται να προκηρύξει εντός του Σεπτεμβρίου το ΥΠΕΚΑ. Οι επίσημες υπογραφές στα κείμενα είχαν πέσει τον περασμένο Μάϊο με την ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων Energean Oil και την καναδική Petra Petroleum για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο, και επίσης της Energean Oil και την βρετανική Trajan Oil για το Κατάκολο.Με την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης, θα ξεκινήσει και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση πριν η Ελλάδα υποδεχθεί ξανά τα ερευνητικά γεωτρύπανα τα οποία είχαν «σιωπήσει» εδώ και περίπου 15 χρόνια καθώς στο διάστημα αυτό, και με μοναδική εξαίρεση τον Πρίνο, είχε «παγώσει» κάθε επενδυτική δραστηριότητα σχετικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.


Η συγκυρία επανέναρξης των ερευνών, συμπίπτει με μια περίοδο που ευρύτερα η περιοχή της Ν.Α Μεσογείου αναδεικνύεται σταδιακά σε εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Ε.Ε, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις μελλοντικές προοπτικές ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, καλλιεργώντας συστηματικά μεγάλες προσδοκίες.Στις πολυσέλιδες συμβάσεις μίσθωσης με τις οποίες παραχωρείται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης, καθορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των εταιρειών και τα δικαιώματα του δημοσίου σε ό,τι αφορά τις τρεις περιοχές που θα ερευνηθούν. Αναλύονται τα έσοδα από την ενοικίαση και την εκμετάλλευση, τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρηθούν, οι διαδικασίες ενημέρωσης του δημοσίου, υπαναχώρησης και αποχώρησης των αναδόχων, οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, το καθεστώς φορολόγησης που θα ισχύσει, κ.αΟι παραχωρήσεις είναι μακροχρόνιες και σε κάθε περίπτωση θα αργήσουν να αποδώσουν καρπούς. Στα τρία νομοσχέδια προβλέπεται πως η διάρκεια εκμετάλλευσης ορίζεται σε 25 χρόνια από την ημερομηνία που θα ανακαλυφθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, με δυνατότητα παράτασης μιας δεκαετίας. Συνολικά δηλαδή 35 χρόνια, χωρίς σε αυτό το διάστημα να συνυπολογίζεται η πενταετής ή οκταετής περίοδος που παρέχεται (κατά περίπτωση) στις κοινοπραξίες για την εκτέλεση αρχικών ερευνών και η προβλεπόμενη δυνατότητα παράτασης κατά επτά χρόνια του αρχικού σταδίου με απόφαση υπουργικού συμβουλίου.Συνολικά από την έναρξη ισχύος της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωσή της, η διάρκεια παραχώρησης μπορεί να φτάσει τα 50 χρόνια. Τα δικαιώματα παύουν να ισχύουν αν δεν τηρούνται οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα ενημέρωσης του δημοσίου για τις έρευνες και τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ενώ προβλέπονται μικτές επιτροπές για την παρακολούθησή τους. Το δημόσιο δεν αναλαμβάνει κίνδυνο επένδυσης καθώς προβλέπεται ότι το κόστος βαρύνει αποκλειστικά τους μισθωτές, ενώ έχει εξασφαλισμένη ροή εσόδων με βάση αναλυτικά χρονοδιαγράμματα πληρωμής των μισθωμάτων.Στις συμβάσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που ένα κοίτασμα «επικοινωνεί» με κάποιο άλλο το οποίο ανήκει σε διαφορετικό μισθωτή, καταρτίζεται υποχρεωτικά πρόγραμμα ενοποίησης τόσο της έρευνας όσο και της εκμετάλλευσης.


Δημόσια έσοδα

Τα έσοδα του δημοσίου ορίζεται ότι θα προέρχονται από τρεις πηγές:

*Από τα μισθώματα (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος) με το ποσοστό να διαμορφώνεται βάσει ειδικού συντελεστή υπολογισμού και να κλιμακώνεται σε 2%, 5%, 8%, 11%, 14%, 17% και 20%. Το μίσθωμα καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από την επίτευξη κέρδους και συμφωνήθηκε να αποτελεί συνάρτηση της αξίας των υδρογονανθράκων (ύψος παραγωγής), του συντελεστή εσόδων εξόδων καθώς και των γεωγραφικών, γεωλογικών και άλλων χαρακτηριστικών των περιοχών.

*Από τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών που έχει καθοριστεί σε 20% συν πρόσθετο φόρο περιφερειακό φόρο 5% υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Οι εταιρείες πέτυχαν ευνοϊκή φορολόγηση καθώς επιπλέον διασφάλισαν μέσω των συμβάσεων πως δεν θα επιβαρυνθούν στο μέλλον από καμία άλλη τακτική ή έκτακτη εισφορά, ενώ απαλλάσσονται και από την προκαταβολή φόρου και μεγάλο μέρος των δαπανών τους θα εκπίπτει των κερδών, θα έχουν διαρκή δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών κ.α Είναι σημαντικό ότι τη φορολογική υποχρέωση δεν θα την έχουν ως σύνολο οι κοινοπραξίες αλλά ξεχωριστά κάθε μισθωτής που συμμετέχει.

*Από στρεμματικές αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 10 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο διάστημα της φάσης ερευνών και 200 ευρώ κατά την περίοδο της εκμετάλλευσης, καθώς και από πρόσθετα ανταλλάγματα όπως λ.χ εφάπαξ ποσό κατά την υπογραφή της σύμβασης και επιπλέον εισφορές ανάλογα με τα επίπεδα παραγωγής.




Αρχικές επενδύσεις 78 εκατ. ευρώ

Από τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης, προκύπτει πως οι κοινοπραξίες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσουν συνολικές επενδύσεις έως 78 εκατ. ευρώ κατά το αρχικό στάδιο των ερευνών (5-8 χρόνια) με σκοπό την επανεπεξεργασία σεισμικών δεδομένων, τη διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων κ.α Οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αναλάβει τις έρευνες, έχουν δηλώσει πως σε βάθος χρόνου οι συνολικές επενδύσεις στις τρεις περιοχές μπορεί να φτάσουν ως και τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρίζουν πως υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούν ως και 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αποφέρουν συνολικά έσοδα 27 δις. δολαρίων σε βάθος 35ετίας εκ των οποίων στο Δημόσιο αντιστοιχούν περί τα 6-10 δις. δολάρια.

-Το αρχικό στάδιο ερευνών στα Ιωάννινα για την κοινοπραξία Energean Oil - Petra Petroleum ορίζεται σε οκτώ χρόνια και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Στο διάστημα αυτό η εταιρεία δεσμεύεται να δαπανήσει 30,9 εκατ. ευρώ σε επεξεργασία δεδομένων και διάνοιξη γεωτρήσεων. Η εταιρεία πλήρσε αντάλλαγμα 500.000 ευρώ για την υπογραφή της σύμβαση παραχώρησης ενώ θα πληρώσει bonus 1,5 εκατ., ευρώ όταν η παραγωγή της φτάσει στα 10 εκατ. βαρέλια και 15 εκατ. ευρώ αν υπερβεί ποτέ τα 100 εκατ. βαρέλια.

-Για τον Πατραϊκό (ΕΛΠΕ-Edison-Petroseltic) η αρχική περίοδος έρευνας θα είναι οκταετής (επίσης τρεις φάσεις) με την ελάχιστη δαπάνη να ορίζεται σε 32 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία θα πληρώσει 1 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση και θα χρεωθεί με 1 εκατ. ευρώ αν επιτύχει μέση παραγωγή άνω των 5.000 βαρελιών έως και 4 εκατ. ευρώ αν φτάσει τα 25.000 βαρέλια την ημέρα.

-Στο Κατάκολο (Energean Oil -Trajan Oil) η υπογραφή της σύμβασης κόστισε 200 χιλ. ευρώ, η περίοδος ερευνών είναι 5 έτη και το ελάχιστο ποσό επενδύσεων από 600 χιλ. ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη φάση θα επενδυθούν 600.000 ευρώ για την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, ενώ περαιτέρω έρευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν μόνο υπό τον όρο ότι «η επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων και οι μελέτες ανάπτυξης θα επιβεβαιώσουν την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής Κατακόλου και θα επιτευχθούν οι απαιτούμενες κυβερνητικές, τοπικές και άλλες απαιτούμενες άδειες».


Στο στάδιο που έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα υδρογοναθράκων προβλέπονται σύντομες χρονικές διαδικασίες για την έναρξη της εκμετάλλευσής του. Το Δημόσιο ενημερώνεται από τον εκμισθωτή και συντάσσεται πρόγραμμα αποτίμησης το οποίο εγκρίνεται εντός δύο μηνών. Στη συνέχεια κρίνεται αν το κοίτασμα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο και εντός 60 ημερών συμφωνείται η περιοχή εκμετάλλευσης. Εντός έξι μηνών οι κοινοπραξία υποβάλει πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής προτείνοντας λύσεις ανάπτυξης, χωροθέτησης, διάτρησης των γεωτρήσεων, για τις εγκαταστάσεις παραγωγής κ.α Το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί εντός δύο μηνών ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.





Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η Energean χορηγός σε αγώνες ski



Η Energean Oil & Gas, η ελληνική εταιρεία που αποτελεί τη μοναδική παραγωγό πετρελαίου στην Ελλάδα και η οποία έχει αναλάβει την πραγματοποίηση ερευνών για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, χορηγεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι +35, το οποίο διεξάγεται από τις 4 ως τις 7 Σεπτεμβρίου στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η Energean επέλεξε να χορηγήσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για μία διοργάνωση που συνεπάγεται τόσο οικονομικά οφέλη για την πόλη, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους των Ιωαννίνων όσο και προβολή, η οποία ενισχύει την εικόνα της πόλης ως υποδοχέα αθλητικών οργανώσεων διεθνούς εμβέλειας καθώς και ως τουριστικού προορισμού.


Η απόφαση της Energean να χορηγήσει την συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας που την θέλει αρωγό της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται μέσα από την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.










Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα





Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε στη Βουλή τις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα



Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε προς έγκριση και ψήφιση στη Βουλή τις συμβάσεις ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ανάδοχα σχήματα, για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (OpenDoor) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, για τις περιοχές στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, είχαν προταθεί ως ανάδοχοι:


· για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM,


· για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC,


· για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.


Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Καταθέτουμε σήμερα στο Εθνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ανάδοχα σχήματα για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του Πατραϊκού, του Κατακόλου και των Ιωάννινων, ώστε να εγκρίνει η Ελληνική Βουλή και να λάβει γνώση ο Ελληνικός λαός το πλαίσιο συμφωνίας.


Μετά από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον, φέρνουμε προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν.


Είναι μια σημαντική στιγμή για την χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Νέες επενδύσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ για τον Πρίνο ανακοίνωσε η Energean Oil & Gas


 
 
 
 
 
 

Την πρόθεση της να επενδύσει επιπλέον 170 εκατ. ευρώ στον Πρίνο γνωστοποίησε η διεθνής εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean Oil & Gas.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, εστιάζεται στην Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και έχει άμεση σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Καβάλα. Στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή των κοιτασμάτων σε 10.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι το 2016.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε 15 πηγάδια και την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων πλατφορμών που θα συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα υποδομή της Energean που ήδη λειτουργεί, μεταδίδει το iefimerida.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Energean, έχει αγοράσει και το γεοτρύπανο Glen Esk, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κόστος διάτρησης και και θα δώσει στην εταιρεία τη λειτουργική ευελιξία για να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των αποθεμάτων από τη λεκάνη του Πρίνου.

Η νέα εξέδρα θα μετονομαστεί σε «Energean Force» και αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις στην Ελλάδα στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας την έναρξη του νέου επενδυτικού προγράμματος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας δήλωσε:

«Η Energean έχει επενδύσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από το 2007 και κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων. Ο Πρίνος είναι η μόνη αποδεδειγμένη πηγή στον τομέα του πετρελαίου στην Ελλάδα. Έχουν ήδη παραχθεί 115 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, παρόλο που τα αποθέματα είχαν αρχικά εκτιμηθεί σε 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τώρα ο Πρίνος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς οι επενδύσεις της Energean και οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για επιπλέον παραγωγή με νέες γεωτρήσεις και μέσα από την εκτεταμένη χρήση βελτιωμένων τεχνικών ανάκτησης πετρελαίου, σε μια εποχή κατά την οποία ο ελληνικός τομέας υδρογονανθράκων καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να οδηγήσει την οικονομία της Ελλάδας πίσω στην ανάπτυξη, μετά από μια περίοδο 7 ετών ύφεσης».

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

1 χρόνο παράταση για την ΚΑΠΠΑ;




Τον ερχόμενο Νοέμβρη λήγουν οι άδειες εκμετάλλευσης που διατηρεί η Εnergean Oil&Gas για την πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου.

Όμως λόγω του κόστους συντήρησης της πλατφόρμας και της κόντρας ΥΠΕΚΑ-ΤΑΙΠΕΔ λέγεται ότι δόθηκε παράταση για άλλο ένα χρόνο κι έτσι τα κλειδιά δεν θα παραδοθούν το Νοέμβρη του 2014. Το κόστος συντήρησης που ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, έχει να κάνει με την φωταγώγηση και τη φύλαξη της πλατφόρμας, αφού όπως όλοι ξέρουμε βρίσκεται μεσοπέλαγα και μόνη της.

Μπορεί εν τω μεταξύ στο διάστημα του ενός έτους να βρεθεί λύση στο αν θα είναι βιώσιμο το έργο μετατροπής της πλατφόρμας σε αποθήκη φυσικού αερίου και να ξεκινήσει επιτέλους ο διαγωνισμός.

Μάλλον το κράτος δεν έχει πρόθεση ούτε το κόστος συντήρησης να αναλάβει.





Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Κόντρα ΥΠΕΚΑ – ΤΑΪΠΕΔ για την ΚΑΠΠΑ




Στην έκδοση του 15αύγουστου, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, φιλοξένησε δισέλιδο αφιέρωμα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την εκμετάλλευση της αποθήκης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ανάμεσα στο υπουργείο περιβάλλοντος και το ΤΑΪΠΕΔ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπάρχει διάσταση απόψεων για το τι πρέπει να γίνει, επειδή το ΤΑΪΠΕΔ υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του μελέτη Φινλανδικής εταιρίας που δείχνει ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Υπάρχουν αντίθετες απόψεις από το υπουργείο, αλλά το θέμα παραμένει σταματημένο εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία, που παρουσιάζεται στη χώρα μας.
Το κείμενο που υπογράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος, αναφέρει μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

«Σφοδρότατη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του ΤΑΪΠΕΔ με αφορμή την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Σε μία περίοδο που στην Ευρώπη κορυφώνεται η συζήτηση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και του ενδεχόμενου διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η αξιοποίηση της αποθήκης θα μπορούσε να προσφέρει στη χώρα μας τη δυνατότητα δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων τόσο για την ίδια όσο και για την τροφοδοσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Τα κοινοτικά κονδύλια

Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που μοιάζουν αγεφύρωτες, ενώ σε λίγους μήνες, συγκεκριμένα το Νοέμβρη, λήγει η άδεια εκμετάλλευσης που έχει παραχωρηθεί στην εταιρία Energean Oil & Gas. Ενημερωμένες πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα» τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση, διαφορετικά θα χαθεί μία σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσεται για τη δημιουργία περισσότερων αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη με σκοπό τη μείωση της έκθεσης στο ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έχει αποστείλει το τελευταίο διάστημα τρεις επιστολές προς τη διοίκηση του ΤΑΪΠΕΔ (που άλλαξε πάλι πρόσφατα) και συγκεκριμένα προς τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Αυτό επιτάθηκε από την αδυναμία ή και κωλυσιεργία του ΤΑΪΠΕΔ να προκηρύξει τον διαγωνισμό, παρά την εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, στο πλαίσιο των κινήσεών του ώστε η Αθήνα να αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σκηνικό, ο κ. Μανιάτης έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον ΡΑΕ ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό.

Το ΤΑΪΠΕΔ όμως, που έχει αναλάβει την ιδιωτικοποίηση της αποθήκης, εκτιμά ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Επ΄ αυτού έχει ήδη αποστείλει στους αρμόδιους φορείς (στο ΥΠΕΚΑ και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ) σχετική μελέτη που εκπόνησε εκ μέρους του η φινλανδική εταιρία Poyry (ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014). Σύμφωνα με αυτήν, η αποθήκη απαιτεί επενδύσεις ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να βγει σε διαγωνισμό. Ακόμη κι έπειτα από αυτό όμως η έκθεση συμπεραίνει ότι το έργο δεν θα είναι βιώσιμο, διότι δεν προκύπτουν οι απαραίτητες ταμειακές ροές (περίπου 20 εκατ. ευρώ) για κάτι τέτοιο.

Μία από τις προτάσεις που φέρεται να έχουν κατατεθεί εκ μέρους του ΤΑΪΠΕΔ είναι να αναλάβει το κράτος την επιδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης, ίσως μέσω της ΡΑΕ. Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα διαμειβόμενα πίσω από κλειστές πόρτες τονίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε έτι περαιτέρω το κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή. Ως ενδιάμεση λύση θα μπορούσε π.χ. να προωθηθεί η εγγύηση του 30% – 40% του project από τον ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια όμως τη λύση για την οικονομική βιωσιμότητα θα την έδινε η ίδια η αγορά, ανεξαρτήτως του ποιος θα είχε την άδεια για την αποθήκη.

Ωστόσο, η κωλυσιεργία του ΤΑΪΠΕΔ παραλίγο να κοστίσει στη χώρα τη συμπερίληψη της υποθαλάσσιας αποθήκης στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCLs) της ΕΕ. Χρειάστηκαν η παρέμβαση και το «ξενύχτι» των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ κυριολεκτικά την ύστατη ώρα (στις 7 Αυγούστου), ώστε να προλάβει η Ελλάδα την προθεσμία της 8ης Αυγούστου για να συμπεριληφθεί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία και να σταλεί στην Κομισιόν. Και αυτό ενώ το ίδιο το ΤΑΪΠΕΔ, με επιστολή του στην Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, ενημέρωνε ότι αυτό είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της αποθήκης».


Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Μετά τον Πρίνο, Τρυπάνι στο Κατάκολο και μετά στον Πατραϊκό

Στα δέκα επόμενα καυτά χρόνια και με συχνότητα κάθε χρόνο και γεωτρύπανο, αρχίζει η εξόρυξη από διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς του Ελληνικού πετρελαίου, με το Δημόσιο να στοχεύει στην είσπραξη 200 δισ ευρώ σε βάθος 25 - 30 χρόνων. Ουσιαστικά από το τέλος του έτους και μέχρι το 2024 θα έχουμε κάθε χρόνο νέες γεωτρήσεις σε διαφορετικές περιοχές, είτε ερευνητικού χαρακτήρα για την επιβεβαίωσης των κοιτασμάτων, είτε για την άντληση του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Real.

Από το τέλος του έτους έως το τέλος του 2016 το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο. Μετά έρχεται η σειρά του Κατάκολου με την ερευνητική περίοδο από την κοινοπραξία της Ελληνικής Energean Oil & Gas και της Βρετανικής Trajan Oil να ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια, μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, που αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος αυτής της περιόδου κι εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για την ύπαρξη κοιτάσματος 3 -5 εκ. βαρελιών θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, η οποία μπορεί να δώσει παραγωγή πετρελαίου εντός του 2017.

Στην περίπτωση του Κατάκολου το κοίτασμα είναι ήδη διαπιστωμένο κι εντοπισμένο από παλαιότερες έρευνες, οπότε ενδεχομένως να μη χρειαστεί ερευνητική γεώτρηση και να πάμε κατευθείαν σε παραγωγή.

Παρότι το κοίτασμα είναι θαλάσσιο, η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια από τη στεριά, χωρίς να στηθεί εξέδρα.

Για το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων οι δύο πρώτες ερευνητικές περίοδοι διαρκούν πέντε έτη με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να τοποθετείται χρονικά στο 2019 και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Ακολουθεί ο Πατραϊκός κόλπος με την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την Ιρλανδινή Petroceltic και την Ιταλική Edison να "τρυπούν" ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ύπαρξη αποθέματος 200 εκ. βαρελιών.

Το επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει τα 45 εκ. ευρώ και αμέσως μετά το στάδιο των ερευνών ακολουθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2020 , με την παραγωγή του κοιτάσματος να αρχίζει το 2022.

Στην Άρτα και την Πρέβεζα η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται το 2021 και η παραγωγή το 2023. Στην Αιτωλοακαρνανία το 2021 η ερευνητική γεώτρηση και η παραγωγή το 2023. Στη ΒΔ Πελοπόννησο η ερευνητική το 2021 και η παραγωγή το 2023 και τέλος στο Ιόνιο και τη Ν. Κρήτη η ερευνητική γεώτρηση το 2022 και η παραγωγή το 2024.



Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

FRANK TIMIS και KAVALA OIL - Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι




Πού τον θυμηθήκαμε θα πείτε…

Τον θυμηθήκαμε γιατί ο γνωστός Ρουμάνος επιχειρηματίας-απατεώνας-νταβατζής-έμπορος ηρωίνης (συμπληρώστε ότι άλλο θέλετε…) Frank Timis μπορεί να αποχώρησε από την Ελλάδα το 2004, όμως η ζωή του κύκλους κάνει και έχει βρεθεί ξανά να έχει μερίδιο σε Ελληνικό μεταλλείο χρυσού!.. Όχι της Χαλκιδικής αυτή τη φορά, αλλά των Σαπών στη Ροδόπη.

Μας τον θύμισε επίσης ο “Αθέατος Κόσμος” του κ. Χαρδαβέλλα που μεσάνυχτα Τετάρτης 6 Ιουλίου βαλθηκε να πείσει τους Έλληνες ότι ο μαύρος και ο κίτρινος χρυσός θα σώσουν την Ελλάδα από τη χρεωκοπία! Ο Frank Timis ήταν ο πρώτος που χτύπησε αυτή τη διπλή φλέβα, του μαύρου και του κίτρινου χρυσού  και η φλέβα μπορεί να μην έσωσε την Ελλάδα, οπωσδήποτε όμως έκανε ζάπλουτο τον ίδιο. Όπως και ο χρυσός της Χαλκιδικής σίγουρα δεν θα σώσει την Ελλάδα, όμως θα προσθέσει μερικά δις ευρώ στους λογαριασμούς του συνεταίρου του κ. Τimis, Δημήτρη Κούτρα.

Το σύντομο “πέρασμα” του Frank Timis από τα πετρέλαια της Καβάλας και τα μεταλλεία της Χαλκιδικής θα μπορούσε να είναι το υλικό για σενάριο επιχειρηματικού θρίλερ. Έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά: μυστικές συναντήσεις, αθέατα “μνημόνια συνεργασίας”, χορό εκατομμυρίων, εξαπατημένους επενδυτές, διεφθαρμένες Κυβερνήσεις και Έλληνες Υπουργούς να παίζουν τα πιόνια στο παιχνίδι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα ήταν διασκεδαστική η ιστορία αν όλα αυτά δεν παιζόταν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και στην πλάτη των Ελληνων πολιτών. Και όσο ψάχνουμε τα λεφτά που “υπήρχαν” αλλά κάπου εξαφανίστηκαν, καλό είναι να θυμόμαστε και αυτές τις υποθέσεις…

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Vasile Frank Τimis ήταν το νέο αστέρι της Ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Τον Οκτώβριο του 2003 εταιρεία του REGAL PETROLEUM είχε εξαγοράσει την KAVALA OIL και μαζί με αυτήν τον μαύρο χρυσό του Β. Αιγαίου. Την ίδια εποχή, το Δεκέμβριο του 2003, δυο άλλες εταιρείες δικών του συμφερόντων, η EUROPEAN GOLDFIELDS (EG) και η GLOBAL MINERAL RESOURCES (GMR) εμφανίζονται από τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστο Πάχτα, μαζί με τον κ. Δημήτρη Κούτρα και την ΑΚΤΩΡ στο σκοτεινό “Μνημόνιο Συνεργασίας” για την απόκτηση του κίτρινου χρυσού των Μεταλλείων Κασσάνδρας της Β. Χαλκιδικής. Το Μνημόνιο τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης Μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Στις 9 Φεβρουαρίου 2004, η ΕG και η GMR εξαγοράζουν αντιστοίχως ποσοστά 30% και 21% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και αποκτούν τον έλεγχο της επιχείρησης. Περισσότερα εδώ.

Την εποχή εκείνη, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του μαύρου χρυσού του Β. Αιγαίου και του κίτρινου χρυσού της Χαλκιδικής, ο Frank Timis ήταν κυριολεκτικά παντοδύναμος. Υπουργοί υποκλίνονταν μπροστά του και έσπευδαν να φωτογραφηθούν μαζί του, αγνοώντας τις ποικίλες φήμες που κυκλοφορούσαν γύρω από το όνομά του. Οι δυνατότητες που έδινε ο συνδυασμός της Χαλκιδικής και των Πετρελαίων Καβάλας για κάποιον που θα ήθελε πραγματικά να δουλέψει στην περιοχή, ήταν μοναδικές. Η Ολυμπιάδα, ακριβώς απέναντι από τον Πρίνο, θεσμοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή και φαιό μεταλλευτικό πεδίο, έδινε τη λύση στο πρόβλημα της αναγκαίας χερσαίας ζώνης για την επιχείρηση του πετρελαίου. Πρόβλημα άλυτο μέχρι και σήμερα, δεδομένου ότι η παραλιακή ζώνη έξω από την Καβάλα που χρησιμοποιείται για τις χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης του πετρελαίου, είναι ο μεγάλος υδροβιότοπος της Βάσοβας, προστατευόμενος από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Όμως ο Φρανκ είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του. Ο Φρανκ ήθελε να κάνει μια αρπαχτή και να φύγει. Τον Ιανουάριο 2004, μόλις τρεις μήνες μετά την αγορά των πετρελαίων Καβάλας, η REGAL PETROLEUM ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (ΑΙΜ: Alternative Investment Market) του Λονδίνου τον εντοπισμό τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στην Καλλιράχη της Θάσου. Σύμφωνα με τις φήμες που εντέχνως κυκλοφόρησε στην αγορά, ο πίδακας του πετρελαίου που ξεχύθηκε είχε τόσο μεγάλη πίεση που κόντεψε να διαλύσει το γεωτρύπανο και να σκοτώσει όσους εργάζονταν πάνω σ’αυτό – το μυθικό αυτό περιστατικό του προσέδωσε το παρατσούκλι “the Gusher”.

Για δυο-τρεις μήνες ζήσαμε το μύθο μας ως χώρα, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν τακτικές ανταποκρίσεις από το “Εμιράτο της Καβάλας” και δημοσιογραφικά πορτραίτα του Εμίρη των Πετρελαίων Frank Timis. Άλλωστε το βιογραφικό του είναι πλούσιο και πολύχρωμο… διασυνδέσεις με το καρτέλ της κοκαϊνης, εμπόριο ναρκωτικών κ.λ.π. – “νεανικά παραπτώματα” όπως τα χαρακτήριζε ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης πριν οι εναγκαλισμοί του με το Φρανκ του στοιχίσουν τη θέση του, τον Οκτώβριο του 2005.

Επί τρείς μήνες η φούσκα της Καλλιράχης μεγάλωνε και τον Μάρτιο του 2004 έσκασε. Το πηγάδι αποδείχθηκε στεγνό και η απάτη του νέου “Εμιράτου” αποκαλύφθηκε. Η REGAL έγινε καπνός από την Καβάλα αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές. Ο Timis βρέθηκε κατηγορούμενος από τις Χρηματιστηριακές Αρχές του Λονδίνου για χειραγώγηση της αγοράς και εξαπάτηση των επενδυτών. Στο κρίσιμο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2004, η REGAL είχε κάνει τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, ληστεύοντας από τους επενδυτές ποσό πάνω από £100 εκατ. ($152 εκατ.). Όμως ο Φρανκ, ως έμπειρος «επενδυτής» είχε εξαργυρώσει εγκαίρως την τεράστια άνοδο της μετοχής της REGAL (500%!!!) και την είχε κάνει για πιο θερμά (Αφρικανικά) κλίματα.

Παράλληλα, πούλησε στην EG το ποσοστό 21% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που κατείχε η GMR, κίνηση που του απέφερε ακόπως $100 εκατ.! Καθαρό νταβατζιλίκι… Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πάχτας είχε δώσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αντί 11 εκατ. ευρώ! Τον Απρίλιο 2006 ο Φρανκ πούλησε όλες τις μετοχές του στη EUROPEAN GOLDFIELDS και με τα λεφτά αυτά πήγε στην Σιέρα Λεόνε να κυνηγήσει διαμάντια, αφήνοντας το πεδίο της Χαλκιδικής ελεύθερο στον συνέταιρό του Δημήτρη Κούτρα.

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, οι εργαζόμενοι στην KAVALA OIL ανέλαβαν μόνοι τους τη λειτουργία της επιχείρησης, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή της. Με την αυτοδιαχείρηση και τη βοήθεια των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, πληρώθηκαν τα χρέη των 15 εκατ. ευρώ που είχαν αφήσει οι απατεώνες της REGAL και η επιχείρηση επέστρεψε αισίως στην κερδοφορία.

Ήδη ζάπλουτος, ο Frank Timis άλλαξε ήπειρο και συνέχισε την ένδοξη καριέρα του στη ρημαγμένη από τους εμφυλίους, τα αντάρτικα και τα “ματωμένα διαμάντια” (blood diamonds), Σιέρα Λεόνε της δυτικής Αφρικής. “H στρατηγική του Φρανκ είναι να επενδύει σε εταιρείες σε πολύ πρώιμα στάδια και να τις ενισχύει με γνώση, εμπειρία και επαφές”, διαβάζουμε το website www.franktimis.com. Ακριβώς ότι έκανε στην Ελλάδα δηλαδή… Το ίδιο site διαφημίζει τις “εξαιρετικά πετυχημένες” εταιρείες που δημιουργησε ο Φρανκ REGAL PETROLEUM, EUROPEAN GOLDFIELDS και GABRIEL RESOURCES αλλά και το φιλανθρωπικό του έργο.

Mε προσωπικά του χρήματα (δηλαδή αυτά που έβγαλε από τις προηγούμενες απάτες) ο Φρανκ Τιμις αγορασε την Sierra Leone Diamond company, την οποία μετασχημάτισε σε εταιρεία εξόρυξης βασικών μετάλλων και σιδηρομεταλλεύματος με το όνομα AFRICAN MINERALS. H πρόσφατη (χθεσινή) ανακοίνωση πώλησης ποσοστού του μεγαλύτερου μεταλλείου σιδηρομεταλλεύματος της χώρας από την AFRICAN MINERALS σε Κινεζικά συμφέροντα για $1,5 δις έκαναν τον Φρανκ και επισήμως δισεκατομμυριούχο. Ο Frank Timis είναι ο βασικός μέτοχος της AFRICAN MINERALS και η AFRICAN MINERALS είναι ο βασικός (με 19,9%) μέτοχος της Αυστραλέζικης CAPE LAMBERT IRON ORE που είναι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του χρυσωρυχείου των Σαπών στο Νομό Ροδόπης! Στον χρυσό της Ελλάδας, ο Frank Timis βγήκε από την πόρτα και ξαναμπήκε από το παράθυρο…

Τα άλλα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα αφορούν την έρευνα για πετρέλαιο σε ταραγμένες περιοχές του κόσμου όπως το Καζακστάν, το Κουρδιστάν και ανοιχτά των ακτών της επίσης ματωμένης από πολέμους και διαμάντια Λιβερίας. Διευθύνων Σύμβουλος σε όλες τις εταιρείες συμφερόντων του Timis (μεταξύ των οποίων και στην CAPE LAMBERT) είναι ο στενός του συνεργάτης από την εποχή της GABRIEL RESOURCES, Tony Sage ο οποίος, όπως μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα, τον περασμένο μήνα βρισκόταν σε επιχειρηματικό ταξίδι στην Ελλάδα, προφανώς προετοιμάζοντας το έδαφος για την εκμετάλλευση των Σαπών.

Μια πολύ μικρή μελανιά στο λαμπερό προφιλ του Φρανκ είναι το πρόστιμο των £600.000 ($915.000) που του επέβαλε το Νοέμβριο του 2009 το Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου για την παλιά ιστορία της REGAL στην Ελλάδα – το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από το ΑΙΜ. Η απόφαση δυσαρέστησε τον Φρανκ ο οποίος δήλωσε ότι είναι “θύμα κυνηγιού μαγισσών” από ένα “δικαστήριο-καγκουρώ”- αυστραλοτραφής γαρ!